Van grijs naar duurzaam groen in Bond Park Breda

24.09.2019

Voor het bedrijvencomplex Bond Park aan de Graaf Engelbertlaan in Breda is, naar ontwerp van Kraaijvanger Architects, een initiatiefplan ingediend bij de Gemeente Breda om 10.000 m² nieuwbouw toe te voegen aan de bestaande 18.000 m².

Kraaijvanger Architects werkt aan een nieuwe generatie van duurzame kantoor- en werkgebouwen. Projecten waarbij natuur en architectuur feilloos met elkaar geïntegreerd worden. Voor Bond Park Breda maakte Kraaijvanger een ontwerp dat ruimte biedt aan 400 werkplekken. En belangrijker nog, het draagt bij aan afname van SOx en NOx fijnstofdeeltjes in de lucht. Steeds meer bedrijven willen zich vestigen in een groene en duurzame omgeving. Het iconische voormalige hoofdkantoor van Esso Benelux waarvoor Kraaijvanger ook het ontwerp maakte, wordt getransformeerd van single- naar multi-tenant gebouw. Bond Park diende het uitbreidingsplan in bij de gemeente.

“We hebben al meer dan twee jaar een wachtlijst van bedrijven die hier willen huren.”

Maurice Vermeulen, commercieel verantwoordelijke Bond Park

Het vooraanzicht van het huidige Bond Park bestaat momenteel grotendeels uit een massale parkeerplaats. Geen mooie integratie met de rest van de groene omgeving en niet duurzaam. Als antwoord biedt Kraaijvanger een esthetische oplossing: een groene helling met daaronder de parkeerplaats met plaats voor elektrische voertuigen en tevens ruimte voor nieuwe kantoren. De groene helling is goed voor de biodiversiteit. Het haalt stikstof uit de lucht en gaat hittestress tegen. Tevens word via ramen bovenop de helling daglicht naar binnen gehaald.

Werken en verblijven op maat in Bond Park
In 2014 werd het Esso-gebouw in Breda verkocht aan Bond Park dat het in 2015 transformeerde tot kantorencomplex. Bond Park Breda is een uniek concept voor werken en verblijven op maat in een inspirerende omgeving. Van flexplek tot volledig ingericht kantoor, van vergaderruimtes huren tot lunchen in het aanwezige restaurant. Nu zitten er enkele tientallen bedrijven, zowel klein als groot (waaronder Esso zelf en farmaconcern Janssen). In totaal werken er ruim zeshonderd mensen.

Al in 2016 leverde Kraaijvanger met zijn ontwerp voor het stadskantoor in Venlo het ‘levende’ bewijs van wat een duurzaam ontworpen gebouw teweeg kan brengen. Zo is het ziekteverzuim van medewerkers aanzienlijk gedaald en heeft onderzoek van het TNO uitgewezen dat er een significante afname is van SOx en NOx fijnstofdeeltjes. De lucht in het gebouw is zuiverder dan in een straal van 500 meter eromheen.

Kraaijvanger wil in al zijn projecten een positieve footprint achterlaten. Gezonde leef- en werkomgevingen met respect voor de natuur. Het wordt vaak als een extra pluspunt gezien maar voor Kraaijvanger is het vanzelfsprekend.

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours