Circulair bouwen

Een tweede leven is altijd een nieuw begin

Gebouwen als bomen

Alsof een gebouw tot leven komt. De lucht en het water zuivert, energie levert en een grondstoffenbank is voor hergebruik.

Gebouwen zien wij als bomen. Ze bieden bescherming en onderdak. Ze passen zich aan de seizoenen aan en blijven zichzelf vernieuwen. Ze gebruiken de zon als energiebron, zuiveren de lucht en voeden hun omgeving. Door hun structuur leven ze lang, zijn ze divers en zien ze er fantastisch uit.

Technologie maakt het mogelijk. Daarmee sluiten kringlopen zich en bouwen we echt circulair en duurzaam. Dat is geen opgave, het is simpelweg een verantwoordelijkheid en vooral ook leuk. Ruimtes passen zich aan mensen aan in plaats van andersom. De natuur en stad vormen geen tegenstelling meer maar functioneren gezamenlijk als een rijk ecosysteem.

Zo bouwen we met een positieve impact op economie, geluk en milieu. Het is eigenlijk logisch om gewoon te doen wat goed is. Kraaijvanger jaagt deze droom al 25 jaar na.

Afval is voedsel

Gebruik de zon als energiebron

Stimuleer (bio)diversiteit

Van idee naar realisatie

Onze ontwerpmethode is gebaseerd op de drie kernprincipes van Cradle to Cradle: afval is voedsel, gebruik zon als energiebron en stimuleer (bio)diversiteit. Mooi, maar hoe maak je van principes en een vergelijking met bomen, een gebouw waarin je kunt werken, leren en leven? Hoe helpen wij opdrachtgevers om toekomstbestendig en circulair te bouwen?

  1. Ambitiedashboard
    Voordat we beginnen met ontwerpen maken we met opdrachtgever en gebruikers een ambitiedashboard circulariteit. Hierin leggen we SMART de ambities vast die we met elkaar willen behalen op het gebied van circulariteit. Ook maken wij een inschatting van de haalbaarheid van de ambities en geven we prioriteiten aan. We creëren hiermee heldere uitgangspunten en draagvlak.

  2. Start ontwerp
    Bij de start van het ontwerp zorgen wij voor een solide basis. We richten het gebouw op de zon voor energie en licht. We vinden het optimum tussen compactheid en daglichttoetreding en maken ruimte voor water en biodiversiteit.

  3. Voorontwerp
    In het Voorontwerp brengen we de toekomstige kringlopen van materialen, lucht, energie, water en biodiversiteit in kaart. Ons doel is om alle stromen die door het gebouw gaan schoon en gezond te maken, zodat een gebouw een positieve impact heeft op milieu en omgeving.

  4. Definitief ontwerp
    In het Definitief ontwerp materialiseren we het gebouw vanuit onze circulaire materialenbibliotheek en bijbehorende bestekken . Hierin zijn alle state-of-the-art circulair oplossingen opgenomen. Tijdens de technische uitwerking putten wij uit een grote hoeveelheid kennis en details die wij in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Dit geeft ons de rust en ruimte om in elk project weer nieuwe stappen te maken om het gebouw nog gezonder, en meer circulair maken. We kennen de potentie en valkuilen van circulair aanbesteden, hierin adviseren wij graag onze opdrachtgevers.

  5. Uitvoering
    Tijdens de uitvoering controleren wij niet alleen, wij denken ook verder met gebruikers en opdrachtgever over hoe het gebouw het best gebruikt kan worden en zich verder kan blijven ontwikkelen.

Op naar 100% circulair

In elke opdracht streven wij naar circulariteit, maar ook daarnaast zijn wij continu op zoek naar nieuwe technieken en mogelijkheden. We onderhouden contact met leveranciers die koplopers zijn op het gebied van circulariteit en nodigen bijvoorbeeld startups uit hun producten bij ons pitchen. Wij helpen hen vervolgens circulaire oplossingen te ontwikkelen.

Zo komen wij steeds een stap dichter bij onze droom van een 100% circulaire wereld.

“Kraaijvanger really pushed the boundaries of circular design”

C2C Expolab directeur Michel Weijers

Bekijk de documentaire van Tegenlicht, over het ontwerp en de bouw van het C2C Stadskantoor Venlo.

Afval wordt voedsel.
Diversiteit is om te vieren.
De zon,
als oneindige energiebron.