Circulair wonen in de Spieghelstraat Alkmaar

02.07.2021

Een gebouw en de omgeving zo ontworpen dat het een actieve bijdrage levert aan het creëren van een gezonde en veilige leefomgeving voor de bewoners en dit op basis van beng en circulair bouwen. Daar worden de bewoners blij van.

Het complex van 44 duurzame huurappartementen aan de Spieghelstraat in Alkmaar is gerealiseerd met Bouwgroep Dijkstra Draisma, Woonwaard en de Gemeente Alkmaar. Het is een cradle 2 cradle project en bijna helemaal energieneutraal gebouwd (beng). Dit houdt in dat de meeste producten en materialen die tijdens de bouw gebruikt zijn, oneindig hergebruikt kunnen worden in de toekomst, deels tweedehands zijn of niet schadelijk voor het milieu. Dankzij zonnepanelen die de appartementen van elektriciteit voorzien en aansluiting op een warmtenetwerk. Tevens worden de appartementen niet aangesloten op het gasnet.

De circulaire thema’s (circulair materiaalgebruik, hoogwaardig hergebruik, comfort en water) komen in de architectuur tot uiting in de wijze waarop baksteen in de gevels is gebruikt, diversiteit en sociale interactie zichtbaar is en waar waterbuffering en groen een prominente plaats hebben. Daarnaast streven we naar diversiteit doordat we door slim ontwerpen ruimten hebben weten vrij te spelen voor sociale interactie. Dit sluit aan bij de wijze waarop de wijk Overdie sinds de vernieuwing een diverse, aantrekkelijke en gevarieerde woonbuurt wordt waar mensen graag willen verblijven en wonen.

Lees hier meer over dit project

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours