3153_01_N34_normal.jpg

TU Delft gebouw X

Opgave

Ontmoeting identiteit en kruisbestuiving

‘Maak een bruisend gebouw waarin onderwijs, cultuur, sport en ontspanning samenkomen en zorgen voor kruisbestuiving’. Dat was de vraag aan Kraaijvanger. De campus visie van de TU Delft vraagt om een ‘livingcampus’ waar alle facetten van het leven worden bediend. Gebouw X vormt hierin een hotspot. De missie van ‘X’ is ‘Explore yourself, Expand your playground‘. De studenten aan de Technische Universiteit Delft worden hier letterlijk uitgedaagd hun horizon te verbreden en zo in hun studie en werk te komen tot maatschappelijk relevante innovaties.

Concept

Alle wegen leiden naar de Playground

Het hele concept draait om ‘de playground’. De centrale hal waar onderwijs, innovatie sport, ontspanning en cultuur bij elkaar komen. Alle wegen in het gebouwcomplex leiden naar de playground, daar is overzicht in het brede scala aan activiteiten dat X biedt. Grote daklichten, vensters en kleurcontrasten versterken de toegankelijkheid en zichtbaarheid voor studenten, onderzoekers en medewerkers. Aan het einde van de playground ligt de toegang tot de buitensport-accommodaties. Een bijzonder detail is dat het glas in het kader boven de entree in zijn geheel kan worden geopend. De perfecte plek voor een bijzonder optreden of presentatie voor de publiek op het voorplein. Bij de opening werd hier direct gebruik van gemaakt. .

Het nieuwe gebouw verbindt de bestaande cultuur- en sportfaciliteiten met een eigenzinnig en krachtig gebaar. De architectuur is met zijn grote zwarte kaders bovenop een lichte plint stoer en uitdagend. De grote centrale hal onderbreekt de lichte plint en nodigt uit om naar binnen te komen. De playground baadt in het licht door een serie grote daklichten en bij binnenkomst wordt de bruisende dynamiek en diversiteit direct voelbaar. Grote vensters bieden een inkijkje in de multifunctionele ruimtes op de verdieping. Op de begane grond bieden de ontvangst en doorzichten direct genoeg aanleiding om X verder te gaan ontdekken.

Op de centrale hal komen twee hoofdroutes uit. Deze routes leiden de bezoekers naar een ongekende diversiteit aan onderwijs, sport en culturele plekken. Je vindt onder andere een dojo, body en mind ruimte, onderwijslokalen, verschillende horeca punten, een conceptstore, NOC*NSF gecertificeerde sporthal, een creatief oplaadpunt, aerobics, kantoren, vergaderruimtes, praktijklokalen, fitness, praktijklokalen, danszalen, theater, ‘fablab’, een ‘freetown’ en nog veel meer. Door de dichtheid en diversiteit van het programma en de ruimtelijke structuur vinden overal bijzondere ontmoetingen plaats, de ideale setting voor ontdekking en kruisbestuiving.

De ruimtes zijn flexibel en multifunctioneel vormgegeven om het zich constant ontwikkelende programma te kunnen blijven huisvesten in de toekomst. In het ontwerp is die flexibiliteit vertaald in een tijdloze basis waarbij het interieur en de inrichting als een kleurrijk palet wordt toegevoegd en kan blijven veranderen zonder dat het geheel aan identiteit en kracht verliest.

The making of

Workshops voor een krachtig ontwerp

Het project kent een lange geschiedenis, in de afgelopen 12 jaar zijn verschillende plannen vertraagd en gesneuveld. In 2014 werd de tender gewonnen door Kraaijvanger Architects. Wij zijn met de TU Delft een intensief ontwerptraject opgestart waarbij Kraaijvanger zowel het gebouw als het interieur ontwierp.

Door middel van workshops en een intensieve samenwerking hebben wij gebruikers en opdrachtgever bij het ontwerptraject betrokken. Van vormgeving en logistiek tot materialen en flexibiliteit: alles kwam in deze sessies aan bod. De zeer diverse belangen van de diverse gebruikersgroep zijn steeds zorgvuldig afgewogen en tot een krachtig ontwerp samengesmeed.

Drone tour of the new Playground

Betekenis

Invulling geven aan de Living Campus van TU Delft

X is bijzonder gebouw dat de studenten uitdaagt op ontdekkingsreis te gaan door het gebouw en daar in aanraking te komen met de veelheid aan inspirerende activiteiten. Hiermee wordt invulling gegeven aan de ambitie van de TU Delft dat een Living Campus wil zijn.

Naam

TU Delft gebouw X

Locatie

Delft

Ontwerp

2014 - 2015

Bouwperiode

2016 - 2018

Opdrachtgever

TU Delft

Team

Vincent van der Meulen, Jan-Hein Franken, Patrick Keijzer, Laurence Meulman, Ramon Ong Alok, Rinske Wikkerink, Eveline Withagen

BVO

6.394 m²

Aan techniek geen gemis,
Maar dan karate, schilderen, zingen
Spreken, maken, blazen, winnen
Daar komt de homo universaliX!