Front_Raadhuisplein_001.jpg

SEM Hoofddorp

Opgave

De vitale stad

Hoofddorp is van een dorp uitgegroeid naar een stad en dat vraagt om een transformatie van het centrale plein in de stad. Het Raadhuisplein vraagt om structuur, verbondenheid, vitaliteit en stedelijkheid. Van betonnen parkeerplaats wordt een echte ontmoetingsplek gemaakt; een plek voor iedereen.

Aan het Raadhuisplein komt daarom een nieuw gebouw genaamd SEM, een gebouw met een multifunctionele opzet waarin het hele stadsleven samenkomt. 231 appartementen, 230 parkeerplekken, 1400 m2 commerciële ruimte en verschillende horeca aan het plein komen samen tot een dynamisch geheel. In het gebouw is een grote diversiteit aan woningen, klein tot groot van betaalbaar tot high-end, eindelijk een plek waar de gehele stad bijeen kan komen om elkaar te ontmoeten op het terras.

SEM promo movie

Concept

Middenin de stad een enorme tuin

In tijden van snelle stedelijke groei willen mensen steeds dichter bij de stad wonen, terwijl ze niks missen van de natuur. Om deze reden is er plek gemaakt voor meer dan 3000m2 daktuin. Iedereen die hier woont heeft toegang tot deze daktuinen. Zo kan iedereen, met grote of kleine woningen, middenin de stad ook nog eens genieten van de natuur. Na een bezoek aan het theater, de bioscoop, horeca of de veelzijdige winkels is er de mogelijkheid om even bij te komen in een rustig groene omgeving op het dak.

The making of

Hoofddorp, verbonden

In de ontwerpfase van SEM is er een intensieve samenwerking geweest met Delta Development, KWP, RHDHV, Van der Vorm, Boele van Eesteren en de gemeente Hoofddorp. Een lange geschiedenis van plannen ging vooraf aan de vernieuwing van het Raadhuisplein, maar deze eerdere plannen vonden geen doorgang. Nu is er eindelijk een plan gemaakt om het verschil te maken op de plek in het centrum van Hoofddorp.

Betekenis

Groene woningen, voor iedereen

Hoofddorp wordt volwassen; van dorp tot stad. Hoofddorp krijgt een volwassen centraal plein met het gebouw SEM als ankerpunt aan de zuidkant. SEM zet met zijn hoge genereuze plinten, kwaliteit en allure de toon voor het kloppende hart van Hoofddorp en haar toekomst.

De horeca op en rond het plein maken het plein compleet. Buiten en binnen is er ruimte voor gezinnen, starters en ouderen om elkaar te ontmoeten. De royale entree voor de woningen aan de Nieuweweg maakt deze straat levendiger. Commerciële ruimte aan Kruisweg versterkt de functie en aantrekkelijkheid van deze historisch belangrijke straat.

SEM is de start van een grote transformatie van het stadshart van Hoofddorp. De grote transformatie betreft; het nieuwe gemeentehuis, het Raadhuisplein, de locatie voor het postkantoor, het voorzetgebouw en de route naar het station. Kortom, van parkeerplaats tot dynamisch stadshart.

Naam

SEM Hoofddorp

Ontwerp

Januari 2018 - Heden

Opdrachtgever

VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Nederland BV

Team

Vincent van der Meulen, Joost Esschendal, Hashmat Fagirzada, Romana de Vries, Eveline Withagen

BVO

33.881 m2

"Nature is pleased with simplicity. And nature is no dummy." – Isaac Newton