SP2022-Maaswaard-Venlo-9-HiRes.JPG

Woningen Maaswaard

Opgave

Cradle to cradle wonen aan de Maas

Een bijzonder project op een bijzondere locatie. In Venlo Maaswaard is een circulair woongebouw met 95 appartementen en 5 stadswoningen gerealiseerd. Het woongebouw is tegen het stadskantoor aangebouwd. Hiermee wordt het bouwblok afgemaakt en krijgt het circulaire stadskantoor een woningbouw gelijke.

De locatie van de woontoren, Maaswaard, heeft een adembenemend uitzicht over de Maas, de nabijheid van het centrum, het station en het groene binnenhof. Daarmee is deze locatie uitermate geschikt voor een woonfunctie.

Concept

Woningen voor een groeiende doelgroep

Het gebouw bestaat onder meer uit 95 appartementen, onderverdeeld in 80 tweekamerappartementen en 15 studio’s. Hiermee wordt ingespeeld op de steeds groter wordende doelgroep; een- en tweepersoonshuishoudens in Venlo.

25 van deze appartementen zijn bestemd voor spoedzoekers die de appartementen voor maximaal twee jaar kunnen huren. Het unieke van de appartementen is dat deze allemaal compleet gemeubileerd en gestoffeerd door B-right Urban Living worden verhuurd.

De servicefuncties behorende bij de appartementen bestaan uit een inpandige gemeenschappelijke fietsenstalling, een huismeester, een ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten en een mooie binnentuin. Ook gedeelde producten en diensten op het gebied van mobiliteit zal als service beschikbaar worden gesteld.

Ook duurzaam in gebruik

Bij het woongebouw is met hetzelfde materialenpakket gewerkt als bij het stadskantoor. Hout, groene gevels, aluminium, en het beton buiten het zicht zijn deel van deze materialen. De hoge duurzaamheidsambities zijn zichtbaar gemaakt in het gebruik van zonnepanelen in de gevels, hergebruik van Accoya delen, groene gevels en het gemeenschappelijk gebruik van de buitenruimten. Hiermee wordt op energetisch vlak vooruit gelopen op de nieuwe wet- en regelgeving om het gebouw nu al aan de nieuwe BENG-3-eisen te laten voldoen.

De woningen hebben geen gasaansluiting, de temperatuur wordt geregeld door middel van een luchtwarmtepomp. Deze pomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor het sanitair of centrale verwarming. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel, op deze manier wordt aardgas overbodig gemaakt. Een lagetemperatuurwarmtenet, of LT-warmtenet, levert warmte voor de ruimteverwarming en warmtapwater. Het gebruik van een LT-warmtenet zorgt voor minder energieverlies in het warmtenet in vergelijking tot een hogetemperatuurwarmtenet.

De transparante architectuur sluit aan bij het stadskantoor door een strakke architectuur te combineren met natuurlijke elementen zoals groen (planten), PV panelen en C2C materialen ( gerecycled hout & aluminium ).

Naam

Woningbouw Maaswaard

Locatie

Venlo

Opdrachtgever

B-right Urban Living

Ontwerp

2020

Team

Hans Goverde,Hashmat Fagirzada, Patrick Keijzer, Jaco van Son, Romana de Vries, David Kooymans en Joon Park

BVO

6.533 m²

“Glance at the sun.
See the moon and the stars.
Gaze at the beauty of earth’s greenings.
Now, think.”
― Michael Braungart