120-cam30.jpg

Kantoorgebouw Strijp S

Opgave

het verbinden van entiteiten, volumes en mensen

Op de kop van Strijp-S ontwerpt Kraaijvanger Bold, een kantoorgebouw dat de entree van Strijp-S markeert. De stevige architectuur van betonnen kaders en grote ramen refereert aan het industriële verleden van deze plaats. En past daar mee goed binnen de context van Strijp-S dat onder supervisie van Adriaan Geuze van West 8 ontwikkeld wordt.

Het hoofdmotief in het ontwerp is verbinden. Het verbinden van entiteiten, volumes en mensen van verschillende schaal. Zo speelt het gebouw een belangrijke rol als verbindpunt tussen de stad en Strijp-S. Door zijn positie dwars op de PSV laan is het straks het eerste gebouw op Strijp-S dat zichtbaar is, komend vanuit de stad.

Ook op de schaal van de plot waar het gebouw komt te staan is er sprake van verbinding. Hier zijn twee volumes aan elkaar gekoppeld. Een kleinere volume van 5 lagen is in een grotere volume van 8 lagen geschoven. De volumes zijn duidelijk onderdeel van dezelfde familie maar kennen subtiele verschillen.

Concept

De rechthoekige betonnen poorten, waaruit de gevel is opgebouwd, nodigen uit van grote afstand. De vertrapping in de poorten hebben in de laagbouw een andere richting dan in de hoogbouw. De hoogbouw richt zich op de stad, de laagbouw op Strijp-S. De voet van de bogen is aan de zijde van de Philitelaan uitgevoerd als een arcade. De glazen gevel van de eerste twee lagen heeft hier een setback. Deze arcade creëert een intermediair tussen het gebouw en haar omgeving waarmee de publieke ruimte verbonden wordt met de begane grond en passanten uitgenodigd worden om binnen te komen. In de laagbouw wordt een restaurant gerealiseerd dat door zijn zichtbare, transparante en vooruit geschoven positie maximaal verbinding maakt met Strijp-S.

De dubbele hoogte van de arcade wordt binnen in de vorm van een vide in de hoogbouw doorgezet waardoor een royale entreelobby ontstaat met zicht op de eerste verdieping. De eerste verdieping van de laagbouw steekt in deze vide en markeert daarmee de ontmoeting van de twee volumes. De subtiele verschillen tussen de twee volumes komen verder tot uiting in de verschillende beëindigingen van de gevel op de bovenste lagen.

Naam

Strijp S

Locatie

Eindhoven

Ontwerp

2019-2020

Bouw

2021

Opdrachtgever

SDK

Team

David Hess, Mijke Rood, Jan-Hein Franken, Jeroen de Nies

BVO

11.000 m²

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours