120-cam30.jpg

Office Strijp S

Brief

the connection of entities, volumes and people

At the start of Strijp S, Kraaijvanger designs Bold, an office building that marks the entrance of Strijp-S. The firm architecture of the concrete frames and large windows refer to the industrial past of this place.

The main motive in the design is to connect. The connection of entities, volumes and people all from varying scales. This way the building plays an important role as a point of connection towards the city and Strijp-S. Because of its transverse position on the PSV laan it will be the first visible building coming from the city.

On the scale of the plot where the building will be located there is connection. Two volumes, connected to one another. A smaller volume consisting of 5 layers, is pushed in a larger volume of 8 layers. The volumes are a clear part of the same family, but have subtle differences.

The rectangular concrete gates from which the façade has been build up, invite from a great distance. The trampling in the gates have a different direction in the low rise compared to the high rise. The high rise aims towards the city, the low rise towards Strijp S. The foot of the arches has been executed as an arcade on the side of the Philitelaan. Here, the glass façade of the first two layers has a setback. This arcade creates an intermediary between the building and her surrounding, in which it connects the public space with the ground floor. This invites passers-by to enter the building. In the low rise a restaurant will be realized. It will maximize the connection of Strijp S by its visible, transparent and forward position.

Double the height of the arcade, the inside will be shaped like a vide and continues in the high rise. This creates a royal entrance hall with a view of the first floor. The first floor of the low rise intersects this vide makes the mark in which the two volumes meet. The subtle differences between the two volumes are further reflected in the differing ending of the façade on the upper layer.

Name

Strijp S

Location

Eindhoven

Design

2019-2020

Build

2021

Client

SDK

Team

David Hess, Mijke Rood, Jan-Hein Franken, Jeroen de Nies

GFA

11.000 sqm

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours