Het Nieuwe Huis van de Stad in Helmond, flexibel verbindend én circulair!

06.07.2020

Een ontwerp van Kraaijvanger Architects dat volop mogelijkheden biedt om dit publieke blikvanger tot in de lengte der jaren te gebruiken. Flexibiliteit in het omgaan met de ruimtes, verbinding met de inwoners en circulariteit staan centraal in dit bijzonder stadshuis. Het ontwerp biedt volop mogelijkheden om afhankelijk van de behoeftes het gebouw te laten groeien met een extra laag of juist bestaande ruimte deels aan andere partijen te verhuren.

Het Nieuwe Huis van de Stad stelt zich open en uitnodigend op, met ingangen richting het park en de stad. Als dynamisch kruispunt tussen het station, het centrum en Suytkade laat het wandelaars dwars door het gebouw heenlopen. Dit zorgt voor een natuurlijk, levendig ontmoetingsplek voor de omgeving. Veel glas, een atrium met een brede uitnodigende trap, een ingang aan de kant van het park én aan de voorkant, daar wordt het plein opnieuw ingericht.

Veel in het ontwerp is erop gericht om de inwoners binnen uit te nodigen. Hierbij beperkt het publieke gedeelte van het gebouw zich niet tot de publiekshal maar kunnen inwoners, ondernemers en medewerkers elkaar op een ruim houten traplandschap met vloervelden ontmoeten. Zo wordt de wens van de gemeente om van alle kanten toegankelijk te zijn beantwoordt en daarmee wordt ook de ambitie om zowel inwoners en bedrijven als andere publieke groepen in Helmond te betrekken, gerealiseerd.

Daarbij komt het ontwerp met een sterke visie voor duurzaamheid, waar verantwoord wordt omgegaan met energie. Het dak wordt voorzien van ca. 1000m2 aan zonnepanelen. Een WKO installatie in combinatie met een klimaatplafond

zorgt voor warmte in de winter en koelte in de zomer. Het voorste deel van het bestaande gebouw wordt gestript en hergebruikt. Circulariteit op en top! Achter het hergebruikte deel komt een vergelijkbaar gebouw met eveneens vier verdiepingen.

De twee delen worden verbonden met een traplandschap, waar op gewerkt kan worden, aan de westkant en een hoge vergaderzaal aan de kant van het Parc Bruxelles. Zo ontstaat een carrévorm, met in het midden een hoog atrium

met glazen dak. Het bewust inzetten van ruimte, licht en materialen met als doel om bezoekers uit te nodigen en publiek te betrekken, speelt een belangrijke rol in de vitaliteit en uitstraling van dit ‘superstadshuis’.

Het robuuste karakter van het gebouw past goed bij de identiteit van de stad. De gevel met een lijnspel dat doet denken aan een geweven theedoek, verwijst sterk naar het textielverleden van Helmond.

De gemeenteraad heeft op 30 juni ingestemd met het ontwerp. In september kunnen de bewoners hierover meepraten. Naar verwachting zal dit bijzonder stadshuis in 2023 worden opgeleverd.

De stad is meervoud, onophoudelijk, de stad is nooit alleen.
De stad is altijd en overal, in de mensen om ons heen
(Derek Otte)

Kraaijvanger
Kraaijvanger Architects