Cam_13.jpg

Huis voor de Stad Helmond

Opgave

Huis voor de Stad

Gevraagd is om een Huis voor de Stad te ontwerpen waar publieksfuncties, het ambtelijk kantoor en het bestuur bij elkaar zijn gebracht. De gemeentelijke onderdelen worden hiermee van vier locaties op één locatie gecombineerd.

De ambities die zijn meegegeven zijn;

  1. duurzaam
  2. inclusief
  3. economisch vitaal
  4. passend en verantwoord
  5. eigentijds en flexibel

Concept

open en veerkrachtig

Bij de bepaling van de gebouwvorm is vooruitgekeken hoe de directe omgeving zich zou kunnen gaan ontwikkelen in de toekomst. Een compact volume laat ruimte over voor andere gebouwen. Hiermee wordt de kans gecreëerd dat het gebouw als vliegwiel gaat fungeren voor een vitaal stuk stad als verbinding tussen het station en het centrum.

Het gebouw krijgt verschillende toegangen zodat het een rol gaat spelen in de routing van het station naar het centrum. In het hart van het gebouw zorgt een centraal atrium voor maximale visuele verbindingen tussen de verschillende verdiepingen. Op de begane grond is hier het centrale binnenplein voorzien. Vanuit dit plein kan de bezoeker kiezen voor de voorzieningen van sociaal domein, een eet, - werk café, een newsroom of het publieke trappenlandschap dat ingeleid wordt door een tribunetrap. Het traplandschap zorgt ervoor dat bezoekers toegang hebben tot een deel van alle verdiepingen.

De Raadszaal heeft een prominente positie gekregen op de 1e verdieping. Uitkijken over het park is deze goed zichtbaar komend vanaf het station. Alle grote vergaderruimtes zijn in de buurt van de raadszaal geplaatst. De centrale ligging van deze ruimtes maakt dubbelgebruik mogelijk waardoor 's avonds of in het weekend ook inwoners er gebruik van kunnen maken.

Naast het multifunctioneel gebruik van ruimtes is flexibiliteit diepgeworteld in verschillende aspecten van het ontwerp. Het ontwerp is zo opgezet dat bij krimp of groei van de ruimtevraag het gebouw hierop kan reageren. Zo, door het ontsluitingsprincipe van het traplandschap eenvoudig verdiepingen verhuurd worden en kan er een laag extra toegevoegd worden. Een groot deel van het casco van het bestaande stadskantoor wordt hergebruikt. Een tweede, generiek bouwdeel wordt ten zuiden hiervan geplaatst. De speciale ruimtes met specifieke constructies zoals de raadszaal en het trappenlandschap worden hiertussen geplaatst. Op lange termijn zouden deze verwijderd kunnen worden zodat er bijvoorbeeld woningen van gemaakt zouden kunnen worden. Het gebouw wordt uitgevoerd met 1.000 m2 zonnepanelen, een WKO-installatie en heel veel groen! Duurzaamheid is bij dit gebouw een vanzelfsprekendheid.

The making of

Design Thinking

Samen met ABCnova hebben we synchroon aan het ontwikkelen van het ontwerp het programma van eisen gemaakt. We hebben hiervoor een maatpak proces aanpak ontwikkeld op basis van design thinking. Op een agile wijze wordt er zeer intensief met het programmateam van de gemeente samengewerkt. Middels een iteratief proces van inleven, definiëren, ideevorming en testen grijpen eisen, wensen en ontwerp in elkaar. Ook werken we breed aan participatie. De diverse gebruikersgroepen denken, via workshops mee en geven input bij de uitwerking van het ontwerp.

Betekenis

Diversiteit en verbinding

Het Huis voor de Stad wordt een gebouw voor iedereen. Een gebouw dat een nieuwe betekenis gaat geven aan het stadhuis. Het centrum van de democratie maar ook voor ontmoeting; gepland en ongepland. Een gebouw dat de huisvesting zal zijn voor de verbinding tussen medewerkers, inwoners en ondernemers. Een gebouw waar ruimte is voor expressie van het individu en het collectief.

Beeld door Plotvis.

Naam

Stadskantoor Helmond

Locatie

Helmond

Ontwerp

2019

Opdrachtgever

Gemeente Helmond

Team

David Hess, Chantal Vos, Hashmat Fagirzada, Jik Mosch, Tatjana Djordjevic, Patrick Keijzer, Lisa de Groene, Edward Timmermans, Bart van der Werf, Maxime Spapens, Leslie Che, Jason Broekhuizen, Rui Batista, Linda Brouwer, Pim Bangert

BVO

11.793 m²

Het Eindhovens dagblad schreef een artikel over het project. Lees hier het volledige artikel.

De stad is meervoud, onophoudelijk, de stad is nooit alleen.
De stad is altijd en overal, in de mensen om ons heen
(Derek Otte)