© Ronald Tilleman_20240612-0355 small

Huis voor de Stad Helmond

Opgave

Eén huis voor de hele stad

Het Huis voor de Stad brengt publieksfuncties, het ambtelijk kantoor en het bestuur samen op één locatie, waardoor gemeentelijke diensten van vier verschillende locaties zijn gecentraliseerd. Het is een plek waar democratie en gemeenschap elkaar ontmoeten, zowel gepland als ongepland. Hier worden medewerkers, inwoners en ondernemers met elkaar verbonden. Dankzij de extreme flexibiliteit in gebruik en ruimte-indeling is het gebouw toekomstbestendig en aanpasbaar aan veranderende behoeften.

Een derde van het gebouw is publiek toegankelijk, wat ontmoeting en interactie bevordert. De structuur, met een centraal atrium, een open binnenring en een gesloten buitenring, stimuleert zowel toevallige ontmoetingen als momenten van concentratie, rust en bezinning. Het total engineering team, heeft de grenzen van circulariteit verlegd om dit duurzame en toekomstbestendige gebouw te realiseren.

Een integraal ontwerp , open en veerkrachtig
Het gebouw staat voor inclusiviteit. Het onderscheidt zich nadrukkelijk van zijn omgeving door zijn zeer openhartige karakter, heldere vorm en het rijke lijnenspel in de architectuur dat is geïnspireerd op de textielpatronen uit het verleden van Helmond. Je ziet in de gevel goed hoe gevelbanden en verschillende materialen als lagen over elkaar zijn toegepast. Hetzelfde doen we in het interieur waar we verschillende materialen naast elkaar plaatsen waarvan het materiaal textiel een belangrijk onderdeel vormt.

Concept

Binnen en buiten lopen in elkaar over

Het gebouw is ingericht in een serie van werkomgevingen met een grote diversiteit aan werkplekken en sferen. De indeling van het gebouw speelt een belangrijke rol in een natuurlijke onderverdeling van werksferen. Langs het atrium is de omgeving meer gericht op ontmoeting en samenwerking en langs de buitengevel is de omgeving meer gericht op focus en geconcentreerd werken. De gebruiker kiest, aan de hand van zijn/haar behoeftes op dat moment waar hij/zij wil werken en welke omgeving daar bij past. Een derde van het gebouw is zelfs publiek toegankelijk. De Raadszaal heeft een prominente positie gekregen op de 1e verdieping. Uitkijkend over het park is deze goed zichtbaar als je vanaf het station aankomt. Alle grote vergaderruimtes zijn in de buurt van de raadszaal geplaatst. De centrale ligging van deze ruimtes maakt dubbelgebruik mogelijk waardoor 's avonds of in het weekend ook inwoners er gebruik van kunnen maken.

De beleving van het gebouw is continu van buiten naar binnen en wordt gekenmerkt door hoge verdiepingen, veel daglicht, hoogwaardig maloerovergangen en plafondverdelingen. Als het terrein straks af is zal zichtbaar zijn hoe iteriaalgebruik en een heldere oriëntatie door het opvallende centrale traplandschap. Binnen en buiten vormen één geheel waarbij het publieke domein naar boven doorloopt en het orthogonale lijnenspel consequent is doorgevoerd. De gelaagdheid van het lijnenspel van de gevel en het terrein vertalen we door in het interieur. Het ruimtelijk ontwerp is als het ware in elkaar gewoven. Het weefsel van de gevel wordt naar binnen getrokken en werkt als een positieaanduiding voor het plaatsen van wanden, vn de publiekshal dezelfde materialen zijn gebruikt als in de buitenruimte.

The making of

99,2% van het voormalig Stadskantoor in Helmond is ‘geoogst’ voor hergebruik

Het nieuwe stadskantoor van Helmond is een opmerkelijk project dat het potentieel van circulaire economie in de bouwsector toont. Bijna alle materialen van het oude stadskantoor zijn hergebruikt in het nieuwe gebouw. De opdrachtgever had bij de start van dit project verschillende ambities waaronder; maximale circulariteit, een stadhuis op dezelfde plek als het oude stadhuis met minimale tijdelijke huisvesting en een representatief publieksgebouw met hoogwaardige kantoorruimte. Deze ambities waren uitdagend en vereisten een zorgvuldige balans tussen verschillende belangen die niet vanzelfsprekend te verenigen zijn.

Gezond, licht en groen Overal in het gebouw het klimaat individueel in te stellen en kunnen ramen open gezet worden. Door de grote ramen en de glazen atrium kap dringt daglicht tot diep het gebouw binnen. Overal in - en om het gebouw is groen integraal mee ontworpen. Zo zijn in de vloerranden van het atrium plantenbakken opgenomen en op de begane grond in het atrium worden twee bomen geplaatst.

Het gebouw krijgt een WELL GOLD-certificering dankzij individueel instelbaar klimaat, natuurlijke ventilatie en veel daglicht. Groen is integraal onderdeel van het ontwerp, met plantenbakken en bomen die bijdragen aan welzijn en luchtkwaliteit. Het gebouw is energiezuinig met warmte-koude opslag en zonnepanelen, terwijl klimaatplafonds zorgen voor comfortabele temperaturen door stralingswarmte en koelte.

Samenwerken met opdrachtgever en gebruikers
Er is op een bijzondere manier samengewerkt met de vele stakeholders. Het programma van eisen is naast het ontwerp ontwikkeld. Hierdoor kon tijdens het proces uitgangspunten in ruimtelijke varianten getoetst worden bij de gebruikers groepen. Van omwonenden tot medewerkers, van specialisten integrale toegankelijkheid tot wayfinders. Er zijn intensieve co-creatie processen en - momenten geweest om hun input te verwerken, zowel als het gaat om de buitenkant van het gebouw als de binnenkant. Dit is de belangrijkste basis geweest waarop het gebouw tot stand is gekomen. Zo kregen inwoners van Helmond vroeg in het proces 2 opties voor de gebouwvormen te zien en kon er via (online) enquêtes gereageerd – en gekozen worden. Op deze manier is er samen met de opdrachtgevers en gebruikers de hoofdvorm van het gebouw bepaald. De beleving en impact van ontwerpkeuzes maakten we tijdens het ontwerptraject visueel door VR-sessies, maquettes en schetsen. Het resultaat is een breed gedragen gebouw dat laat zien hoe een ontwerp is meegegroeid met de wensen van de gebruikers.

Betekenis

Een dynamische plek voor interactie, innovatie en gemeenschapsbetrokkenheid.

Het Huis voor de Stad Helmond is een veelzijdig gebouw dat niet alleen als stadhuis dient, maar ook als centrum voor ontmoeting en verbinding. Het centrale atrium zorgt voor visuele verbindingen tussen verdiepingen, met een levendig binnenplein op de begane grond dat toegang biedt tot verschillende voorzieningen zoals een sociaal domein, een eet-werkcafé en een newsroom.

Een opvallend centraal traplandschap verbindt alle verdiepingen en toegankelijkheid bevordert. Op de eerste verdieping bevindt zich de Raadszaal met uitzicht op het park, goed zichtbaar vanaf het station. De nabijheid van grote vergaderruimtes maakt flexibel gebruik mogelijk, ook door inwoners buiten kantooruren. Het interieur is ontworpen met diverse werkomgevingen, variërend van ontmoetingsplekken langs het atrium tot geconcentreerde werkruimtes langs de gevel. Op de vierde verdieping bevindt zich een stilteruimte in een dubbelhoge ruimte, ideaal voor geconcentreerd werken in een bibliotheekachtige setting. Vanuit hier is er ruim zicht op de kerktorens van Helmond en is er toegang tot het dakterras.Het Huis voor de Stad is daarmee niet alleen een functioneel stadhuis, maar ook een dynamische plek voor interactie, innovatie en gemeenschapsbetrokkenheid.

De verbinding tussen het station en het centrum Het nieuwe stadskantoor in Helmond is ontworpen als een compact, alzijdig gebouw dat niet alleen functioneert als stadhuis, maar ook als verbinding tussen het station en het centrum. Met ingangen aan alle zijden wordt het een belangrijk knooppunt in de stadsrouting. De gevel, geïnspireerd op Helmondse textielpatronen, omarmt diverse vlakinvullingen met accenten zoals entrees, de raadzaal en groene elementen. Binnen wordt dit weefsel voortgezet in materialen en design, met een warme en rauwe esthetiek die het karakter van Helmond reflecteert.

Het interieur kenmerkt zich door een mix van harde en zachte vloeren, gericht op functionele en rustige zones. Overgangszones in het plafond helpen bij een intuïtieve oriëntatie, terwijl het toegankelijke voorplein inclusiviteit bevordert voor minder mobiele bezoekers.

Het nieuwe huis voor de stad geeft echt wel een gevoel van trots voor mij als medewerker en als inwoner van de gemeente Helmond. Ik heb het nieuwe gebouw helemaal tot stand zien komen, letterlijk vanaf de grond. Het is niet alleen een mooi, duurzaam en grooot gebouw geworden, waar je als gemeente erg trots op mag zijn. Het nieuwe Huis voor de Stad zorgt ervoor dat inwoners en collega's elkaar beter kunnen ontmoeten. We kunnen beter de verbinding maken met elkaar en dat is echt een pluspunt.

Ben Pauly – Medewerker Ontwerp & Voorbereiding – Gemeente Helmond
Naam

Stadskantoor Helmond

Locatie

Helmond

Ontwerp

2019

Opdrachtgever

Gemeente Helmond

Team

David Hess, Chantal Vos, Hashmat Fagirzada, Jik Mosch, Tatjana Djordjevic, Patrick Keijzer, Lisa de Groene, Edward Timmermans, Bart van der Werf, Maxime Spapens, Leslie Che, Jason Broekhuizen, Rui Batista, Linda Brouwer, Pim Bangert

BVO

11.793 m²

De stad is meervoud, onophoudelijk, de stad is nooit alleen.
De stad is altijd en overal, in de mensen om ons heen
(Derek Otte)