Helmond contracteert team duurzaam Huis voor de Stad

17.09.2019

TE-team en programmateam Toekomstgericht Werken van de gemeente Helmond. (Foto: Knoops Fotografie)

Helmond, 16 september 2019 - Gemeente Helmond heeft het team Kraaijvanger Architects en abcnova geselecteerd voor de realisatie van één Huis voor de Stad. Samen met hun adviseurs Aronsohn, DGMR en Valstar Simonis, vormen zij het Total Engineering (TE) team dat van definitiefase tot en met de ingebruikname verantwoordelijk is voor de totstandkoming van het nieuwe Huis voor de Stad van Helmond.

Circulair en duurzame huisvesting
De gemeente Helmond heeft een aantal doelstellingen gesteld aan de nieuwe centrale huisvesting – van vier naar één locatie. Zij willen een duurzaam gebouw realiseren dat inclusief, open en toegankelijk is en bijdraagt aan een economisch-vitaal Helmond. Een eigentijds en flexibel gebouw dat passend en verantwoord is bij een publieke organisatie. Vanuit het Coalitieakkoord ‘Helmond, Stad in beweging’ stimuleert de gemeente duurzamer wonen en werken en de nieuwe huisvesting sluit daar bij aan, waarmee de gemeente als voorbeeld fungeert.

Betrokkenheid inwoners
Het nieuwe Huis voor de Stad wordt een plek waar alle inwoners zich thuis moeten voelen, daarom is participatie met de inwoners van de gemeente Helmond essentieel in de aanpak van het TE-team en de gemeente. De agile-aanpak die Kraaijvanger Architects en abcnova hiervoor hebben neergezet draagt hieraan bij. Door in korte sprints samen te werken kan er makkelijk worden bijgestuurd en is de inspraak van inwoners en andere stakeholders snel te realiseren.

“Kraaijvanger Architects en abcnova zijn als winnaar uit de bus gekomen uit onze Europese aanbesteding. Wij kijken met vertrouwen naar het proces dat voor ons ligt.”

Jordie van Berkel, programmamanager bij de gemeente Helmond

Uitvraag
Bijzonder aan de selectie uitvraag van de gemeente Helmond was dat er expliciet niet om een ruimtelijk ontwerp werd gevraagd. Het team Kraaijvanger Architects en abcnova is beoordeeld op de reflectie op de opdracht, hun visie op de werkwijze en de visie op communicatie. De gemeente spreekt op basis van de aanbesteding vertrouwen uit in het team.

Ervaring en proces
Het TE-team heeft een ruime en diverse ervaring die van pas komt bij de beantwoording van de unieke ontwikkeling van het Huis voor de Stad Helmond. Zo is Stadskantoor Venlo een eerder gerealiseerd icoon voor circulariteit en innovatie. Daarnaast heeft het team samengewerkt aan Stadhuis Almelo, het meest duurzame stadhuis van Nederland en de verduurzaming van de RDW in Veendam. Met een frisse blik, een flexibele aanpak en met kennis over de kwaliteiten waaraan een stadskantoor moet voldoen, gaat het TE-team met de gemeente toewerken naar het duurzame Huis van de Stad.

“Wij zijn verheugd om als team Kraaijvanger Architects en abcnova dit bijzondere project te realiseren. Wij prijzen de gemeente Helmond om de durf en de ambitie die zij hebben gesteld bij de uitvraag. Dat we als één team vanaf de initiatiefase optrekken laat zien dat de gemeente samenwerking en participatie hoog in het vaandel heeft staan. Samen doen we het onderzoek naar de locatie, de behoeftes van de stakeholders, de ambities en identiteit van de locatie en de gemeente zelf. Zo kunnen we een gebouw maken dat niet alleen antwoord geeft op een specifiek moment, maar inspeelt op veranderingen op lange of korte termijn”.

Rowin Oosterink van abcnova en David Hess van Kraaijvanger Architects

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours