De toekomst van parkeren

05.10.2015

Momenteel zijn er 1 miljard auto’s op de wereld en de prognose is dat dit de komende jaren verdubbelt. Elke auto gebruikt gemiddeld 2,5 parkeerplek (één thuis, één op kantoor en één bij het winkel- of sportcentrum). Dit heeft een grote impact op de benodigde parkeerruimte. Tegelijkertijd lijkt het aanneembaar dat we ons over enkele decennia steeds meer verplaatsen in zelfrijdende auto’s. Volgens onderzoek van MIT (Massachusetts Institute of Technology) kan dit in de steden leiden tot een krimp van het aantal auto’s van 65%.

MPCFlexParking speelt – in samenwerking met Prana Consult, parking consultants en Kraaijvanger Architects - in op deze twee tendensen met de introductie van een schaalbare en verplaatsbare parkeergarage. Door de toepassing van aluminium is de realisatie ervan sneller, flexibeler en duurzamer dan alle bestaande bouwsystemen van beton en/of staal. Nooit eerder kon aluminium op een dergelijke wijze worden ingezet, maar mede door de speciale coating afkomstig uit de offshore-industrie is de constructie minimaal even brandwerend als een traditioneel bouwmateriaal.

Het demontabele en lichtgewicht karakter van het parkeersysteem van MPCFlexParking heeft vele voordelen. Zo kunnen garages gemakkelijk worden uitgebreid of verplaatst. Het systeem is hierdoor ook heel geschikt om tijdelijk in te zetten tijdens grootschalige evenementen als de Olympische Spelen of de Wereldtentoonstelling. Ook kan de garage dankzij het geringe gewicht worden geplaatst op bestaande gebouwen of garages. Bij een bouwhoogte van enkele verdiepingen is een fundering meestal onnodig. Indien gewenst kan het MPCFlexParking systeem tot vier lagen gebouwd worden op drijvende pontons.

Wanneer blijkt dat een parkeergarage overtollig is, dan kan de constructie tevens andere functies onderbrengen, zoals studentenwoningen, winkels en kantoren. Ook gecombineerd gebruik is eenvoudig realiseerbaar. Mocht hergebruik geen optie zijn dan kan de constructie worden omgesmolten naar het ruwe materiaal. Gezien de vrijwel constante grondstofprijs van aluminium is de restwaarde gegarandeerd. Een investering in een parkeergarage van MPCFlexParking is daarmee van blijvende waarde.

Bekijk hieronder het filmpje:

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours