Cradle to cradle wonen aan de Maas

21.04.2021

De bouw van het circulaire woongebouw Maaswaard in Venlo is van start gegaan. Het woongebouw huisvest straks 95 appartementen en 5 stadswoningen op een prachtige locatie aan de Maas. Zoveel mogelijk materialen waarmee het woongebouw gerealiseerd wordt zijn cradle to cradle, dit betekent niet alleen dat alles weer terug te brengen is tot grondstoffen voor hergebruik, maar ook dat de gebruikte materialen geen giftige stoffen uitwasemen. Daarnaast zorgen voldoende licht, lucht en zicht op groen voor een woongebouw met een gezond binnenklimaat.

Naast het gezonde binnenklimaat heeft het gebouw ook een positieve impact op de omgeving. De woningen hebben namelijk geen gasaansluiting, de temperatuur wordt geregeld door middel van een luchtwarmtepomp en de in het oog springende gevel is deels bekleed met groen en deels energie opwekkend. De PV panelen voor deze gevel zijn zelfs speciaal voor dit project C2C gecertificeerd.

Het bijzondere project wordt tegen het eerder door Kraaijvanger ontworpen Stadskantoor Venlo aangebouwd. Het Cradle to Cradle stadskantoor werd wereldwijd gepubliceerd en won prijzen voor onder ander duurzaam bouwen. Het woongebouw en het stadskantoor zijn integraal ontworpen door Kraaijvanger. Het stadskantoor werd opgeleverd in 2016 en de bouw van de woningen maakt het ensemble stedenbouwkundig compleet. Er is hiermee een mijlpaal bereikt voor Maaswaard.

De groene gevel

De gevel van de woningen en het stadskantoor leeft, veranderd mee met de seizoenen en heeft een positieve bijdrage aan de biodiversiteit in de stad. Daarnaast levert de gevel serieuze prestaties op het gebied van luchtkwaliteit in het gebouw en in de omgeving. De planten in de groene gevel zijn namelijk speciaal gekozen voor hun effect op de luchtkwaliteit. De planten zetten kooldioxide (CO2) om naar zuurstof, filteren fijnstof en absorberen stikstofoxiden en ozon. Daarnaast draagt de groene gevel bij aan de biodiversiteit en zorgt voor natuurlijke isolatie. Door gebruik van zonnepanelen in de gevels van het woongebouw, leveren deze energie.

Serviceconcept

Tevens hebben deze woningen een groot sociaal aspect, en zullen worden aangeboden met verschillende services zoals gedeelde producten en diensten op het gebied van mobiliteit. De woningen zijn hiermee uitermate geschikt voor een steeds groter wordende doelgroep van een- en tweepersoons huishoudens. De gezamenlijke ruimtes waarover het woongebouw beschikt bieden gelegenheid voor gedeelde activiteiten. Uiteindelijk zullen 25 van de 95 appartementen gemeubileerd en gestoffeerd worden opgeleverd en geven de ruimte aan doorstromers die een appartement kunnen huren voor een periode van 2 jaar. Naast de bovengenoemde appartementen zullen er 5 stadswoningen gerealiseerd worden op de bestaande parkeerkelder bij het stadskantoor.

Het team

In de aanbestedingsfase is dit woongebouw ontworpen bij het stadskantoor en we zijn dan ook trots dat we nu de kans krijgen dit woongebouw ook te realiseren, zo is het ontwerp compleet.

Het ontwerpteam bestaat uit Kraaijvanger Architects, Janssen de Jong projectontwikkeling en B-right Urban Living.

“Glance at the sun. See the moon and the stars. Gaze at the beauty of eath’s greenings. Now, think.”
― Michael Braungart