Contract voor de bouw en onderhoudsperiode Huis voor de stad Amersfoort getekend

01.12.2023

Op donderdag 30 november 2023 ondertekenden de Gemeente Amersfoort en Dura Vermeer Bouw Hengelo, officieel het contract voor de bouw en het onderhoud van het nieuwe Huis voor de Stad. Dura doet dit samen met ITN Installatietechniek. Een samenwerking die moet resulteren in een iconisch stadhuis op de Trapeziumlocatie, dat niet alleen functioneel is voor de huidige inwoners en werknemers van Amersfoort, maar ook voor toekomstige generaties.

Flexibel en aanpasbaar ontwerp

Het nieuwe huis voor de stad Amersfoort wordt gekenmerkt door twee in elkaar geschoven 'ringen', die een patio en een atrium vormen. Met een oppervlakte van 22.180 m² bvo en hoge duurzaamheidsambities wordt het Huis voor de Stad een sociaal, circulair, en slim gebouw. Het stadhuis is ontworpen met een flexibele structuur en constructie, waardoor het aangepast kan worden aan veranderende behoeftes in de tijd. De modulaire opzet met systeemwanden maakt zelfs herbestemming als logies- of woongebouw mogelijk.

Verantwoord (her)gebruik van materialen

Voor het gebouw is bewust gekozen voor hoogwaardige materialen, welke een duurzame investering voor de toekomst zijn. Het ontwerp is gericht op duurzaamheid en aanpasbaarheid. Voor een groot deel van de benodigde materialen en gebouwonderdelen zijn door Kraaijvanger Architecten bandbreedtes omschreven zodat op zoek gegaan kan worden naar oogstmaterialen. De overige materialen zijn cradle to cradle en/of biobased, zoals houten binnenwanden, keramische gevels, isovlas isolatie, beton met eco-granulaat. Er zal rondom, op en in het gebouw heel veel groen worden toegepast. Waaronder een voorplein, een patio en een toegankelijke daktuin. Meer dan 1000 zonnepanelen dragen bij aan de energievoorziening.

Duurzame bouw en onderhoudsperiode

Tijdens de bouw wordt zo emissieloos mogelijk gewerkt, dankzij inzet van bijvoorbeeld elektrisch materieel. Ook na de bouw gaan Dura Vermeer en ITN Installatietechniek voor een zo duurzaam en circulair mogelijke onderhoudsperiode.

“We kijken uit naar een succesvolle samenwerking met De Gemeente Amersfoort en Kraaijvanger Architects voor de realisatie van dit toonaangevende project dat de ontwikkeling en duurzame toekomst van de stad zal bevorderen.”

Koert Terhürne, bestuursvoorzitter Dura Vermeer:

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours