20230920_Render Cuijk

Land van Cuijck

Nu 5 gemeentes in Noord-Brabant het voormalige gemeentehuis van Boxmeer gaan delen, is er behoefte aan meer ruimte en meer werkplekken. Het bestaande stadskantoor zal worden uitgebreid met nieuwe aanbouw dat naadloos aansluit bij het bestaande gebouw en de omgeving. Het nieuwe gemeentehuis voor de gemeente Land van Cuijk moet een transparant en groen geheel vormen, die tevens een aantrekkelijke verbinding vormt tussen Boxmeer-centrum en het Weijerpark.

Een stad en 32 dorpen

Land van Cuijk is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gemeente werd op 1 januari 2022 ingesteld door een fusie van de voormalige gemeentes Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave. Met deze fusie is er behoefte aan meer werkplekken en een uitbreiding van het gemeentehuis Boxmeer die nu als het gemeentehuis van Land van Cuijck verder zal gaan. Daarnaast wordt het bestaande gebouw duurzaam gerenoveerd. Er is gekozen voor een toekomstbestendig en duurzaam ontwerp van Kraaijvanger Architects dat past bij deze tijd en de ambities van het Land van Cuijk.

Het bestaande stadskantoor in Boxmeer, een ontwerp van Kraaijvanger uit 2006, had in het originele ontwerp al rekening gehouden met de toekomst en ruimte voor een eventuele uitbreiding daarin meegenomen. Het gebouwconcept laat zich lezen als een boek. De “geopende” voorkant richt zich op het historische centrum, en de overwegend glazen gevels aan deze zijde verbeelden de transparantie van de democratie. De gevel is opgedeeld in elf “segmenten” die als bladzijden verwijzen naar de elf deelgemeenten. Voor deze zijde van het gebouw ligt een zonnig plein waar geen autoverkeer mogelijk is.

“De delicate balans van de democratie wordt weerspiegeld in de vernieuwbouw”

Hans Goverde - Architect & Partner

Interieur Raadzaal

Eigentijds en toekomstbestendig

Het nieuwe gemeentehuis voldoet straks aan alle eisen van deze tijd, het is een plek die bezoekers makkelijk kunnen vinden, goed bereikbaar is en een waar je graag (flexibel) werkt en verblijft. Er wordt veel aandacht besteed aan groen binnen het gebouw, inclusief een atrium met veel planten en bomen. Daarnaast wordt ook een deel van de gevel voorzien van planten, en draagt daarmee bij aan de vergroening van het Raadhuisplein. De nieuwe aanbouw komt boven het plein, waarmee de open doorkijk naar het Weijerpark wordt behouden. De constructie is open met veel glas, dit zorgt niet alleen voor meer daglicht in het gebouw maar ademt ook transparantie. De glazen gevel is zo ontworpen dat er geen direct zonlicht binnenkomt om zo hittestress te voorkomen. Daarnaast is er ruimte voor grijswaterberging. De verschoven keramische gevelpanelen verwijzen naar het monumentale Maasheggen landschap. Dit laatste is het enige Nederlandse Unesco biosfeer gebied. Een eeuwenoud cultuurlandschap waar nog wel een grote mate van biodiversiteit aanwezig is.

Enegiezuinig en volledig klimaatneutraal

De gemeente wil in 2030 volledig klimaatneutraal opereren en neemt met de vernieuwbouw alvast een voorschot op de duurzaamheidsdoelstellingen. Door het sluiten van uiteindelijk 4 gemeentehuizen levert dit uiteindelijk een besparing op voor de gemeente. Het wordt een duurzaam ontwerp dat past bij de doelen van Land van Cuijk. Bestaand materiaal wordt zoveel mogelijk hergebruikt in het nieuwe ontwerp. De gevel van natuursteen zal worden hergebruikt in de pantry’s en wordt het hout uit het plafond voor de wandafwerking of het keukenblad in het nieuwe interieur gebruikt. Plafondplaten worden hergebruikt als isolatie tussen de wanden, Schuifwanden worden in zijn geheel gebruikt in de nieuwe situatie. De nieuwe gevel is voorzien van keramische beplating die straks 100% te recyclen is. Het interieur van het gehele gebouw krijgt een update, passend bij de fusie van de vijf gemeenten waarmee het gehele gebouw weer in balans is. Met gecertificeerde WELL werkplekken en een koelplafond wat zorgt voor een stabiele temperatuur in het gehele gebouw, niet alleen in de vernieuwbouw. Het bestaande deel van het gebouw BENG en het vernieuwde deel zal straks compleet energieneutraal zijn (ENG)

Interieur Raadzaal

Naam

Gemeentehuis Land van Cuijck

Locatie

Boxmeer

Opdrachtgever

Gemeente Land van Cuijck

BVO

8500 m²

Ontwerp

2023

Bouwperiode

2023-2024

Team

Hans Goverde, Chantal Vos, Hashmat Fagirzida, Tom van Lint, Leslie Che, Pim Bangert, Sanne Sophie Hoogkamer

“There is nothing permanent except change.”
— Heraclitus