3237_01_N4.jpg

IKC De Tjalk Lelystad

Opgave

Van school en kinderopvang naar Integraal Kind Centrum

Op de huidige bovenbouw locatie van basisschool De Tjalk komt een Integraal Kind Centrum (IKC). Een gebouw waar kinderen de eerste twaalf jaar van hun leven een groot deel van de week doorbrengen om te leren, te spelen en te bewegen. Een warme en inspirerende omgeving waar kinderen uitgedaagd en gestimuleerd worden. Daarnaast moest het gebouw ruimte bieden aan het daltononderwijs zoals dat op de Tjalk gegeven wordt.

Concept

Veilig, toegankelijk en passend in de omgeving

Het nieuwe IKC is ontworpen rondom een centrale ruimte. Dit is het hart van het gebouw. In deze ruimte is er plek om te samenwerken, chillen of om voorstellingen te organiseren. De flexibele onderwijs ruimtes rondom deze ruimte zijn koppelbaar en in te delen zodat ze aansluiten en ruimte bieden aan de kernwaarden van het dalton onderwijs. Zo is er pleek voor samenwerken, zelfstandig leren en plek voor reflectie. Daarnaast zijn de ruimtes voor de peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang zo ingericht dat ze multifunctioneel in gebruik zijn voor zowel onderwijs als opvang.

Het hele gebouw is omhult met een karakteristieke schil waarmee het gebouw aansluit bij de omgeving maar toch een herkenbare en bijzondere functie heeft. Door de bijzondere vorm spreekt het daarnaast tot de verbeelding van zowel kinderen als medewerkers en omwonenden.

Het gebouw kent door de opzet van de plattegrond geen achterkanten. De groene buitenruimtes rondom het gebouw dagen de kinderen uit om te bewegen. En daarnaast zijn deze ruimtes een waardevolle aanvulling op de speelplekken in de wijk. Zo kan niet alleen IKC maar ook de buurt profiteren van de komst van het nieuwe gebouw.

Samenvoeging van school, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang

Hoewel het gebouw van meerdere kanten benaderbaar is heeft het IKC gekozen voor één hoofdentree. Deze beslissing is kenmerkend voor de mate van samenwerking tussen opvang en onderwijs. De ambitie is namelijk om gedurende de hele periode dat het kind doorbrengt op het IKC de doorgaande lijn van peuter tot 12 jarige te volgen. Hiervoor is samenwerking tussen medewerkers vereist en ruimtes die deze samenwerking makkelijker maken. Letterlijk drempels wegnemen. Daarom hebben we er bijvoorbeeld voor gekozen de peuters naast de kleuters te huisvesten, het gezamenlijke speellokaal in de nabijheid van beiden te plaatsen en in de centrale ruimte plek te bieden voor alle leeftijden.

Vanuit die ruimte heb je rondom een prachtig overzicht over alle groepen in het gebouw.

Naam

IKC De Tjalk

Ontwerp

Mei 2020 - Heden

Opdrachtgever

Gemeente Lelystad

Team

Rinske Wikkerink, Mauric Cornet, Patrick Keijzer, David Kooymans, Jaco van Son, Luca Ouwehand

BVO

3.035 m2

“The beautiful thing about learning is that nobody can take it away from you.” ― B.B. King