3184_01.jpg

Van Gelder groente & fruit

Opgave

Ontwerp een state-of-the-art visitekaartje voor de AGF-sector

Ontwerp een productie- en distributiecentrum voor groente en fruit, een kas, kantoren en een experience centrum. Al deze functies moeten bij elkaar georganiseerd worden in één gebouw dat een visitekaartje is voor de groente- en fruitteelt als voor de state-of-the-art gerobotiseerde ‘order and picking’-techniek waarmee Van Gelder haar productieproces inricht en optimaliseert. Een gebouw als levend billboard voor een innovatief bedrijf in de AGF-sector.

Huisvesten van een innovatief proces
Het ontwerp voor het gestapelde distributiecentrum is 23000 m2 en bestaat uit twee bouwlagen met een vrije hoogte van 6,50 m. Binnen deze hal vind grofweg het volgende proces plaats;

  1. Verschillende groentes en fruit worden met vrachtwagens aangeleverd of boven in de kas verbouwd.
  2. Vervolgens worden ze gesorteerd, soms gewassen en gesneden en vervolgens per bestelling samengesteld om
  3. Middels vrachtwagens naar klanten toe vervoerd te worden.

Het gehele proces is op innovatieve wijze geautomatiseerd. Gerobotiseerde systemen maken het mogelijk om snel op een flexibele vraag te reageren. In de kantoren vindt de bedrijfsvoering van Van Gelder plaatst. Het experience centrum van 3000 m2 met de tuin en de kas op het dak zijn ingericht op de beleving van de wereld van Van Gelder.

Concept

Eén gebouw voor verschillende functies

Uitgangspunt voor het ruimtelijk concept is dat de verschillende soorten functies samen één gebouw vormen. Een wit kader van 152 X 19 m verzamelt de verschillende functies in één gebaar. Aan de voorzijde is het experience centrum uitgevoerd als een glazen hal. De typisch glazen kasdaken zijn hier omgevouwen tot een gevel. Het resultaat is een enorm venster dat als een levende billboard fungeert naar de buitenwereld. Alles in het experience centrum gaat over de beleving van groente en fruit. In brede zin worden de zintuigen geprikkeld. Niet alleen visueel. Ook geur,- smaak en tast wordt gestimuleerd. Deze ervaring begint al buiten in de tuin voor de entree. Hier zorgt een “bos” van fruitbomen voor een wisseling van kleuren en geuren gedurende de verschillende seizoenen. Via de entree komt men in het experience centrum; een museale ruimte waar de wereld van groente en fruit wordt gepresenteerd. Er is hier ruimte voor presentaties en middels videowalls en vitrines wordt informatie gegeven over het bedrijfsproces van Van Gelder.

Een spiraaltrap brengt bezoekers naar de verdiepingen waar onder andere een restaurant en presentatieruimtes zijn gesitueerd. Het restaurant is ruimtelijk gezien de schakel tussen de kantoorruimtes en het experience centrum. Een deel hiervan kan afgesloten worden zodat het personeel ‘s nachts ook gebruik kan maken van het restaurant. Het restaurant heeft een directe verbinding met de snijderij-afdeling waar vanuit verse salades worden aangeleverd.

Vanuit het experience centrum zijn routings door de distributiehal geplaatst zodat rondleidingen gehouden kunnen worden die bezoekers langs de verschillende productieprocessen voeren en uiteindelijk eindigen in een grote kas ruimte boven in het gebouw. Hier kunnen in een presentatiekeuken verse producten gekookt en gegeten worden.

The making of

Innovatieve bouw faciliteert robot order-picking systeem

De nieuwste technieken zijn geïntegreerd in de distributiehal. Volledig geautomatiseerd worden kratten met groenten en fruit verplaatst, opgeslagen, gesorteerd, gesneden, gewassen en samengevoegd. De engineering van deze systemen is innovatief, zeer specifiek en custom made. De hal is zo ontworpen dat tot op het laatste moment eenvoudig aanpassingen gedaan kunnen worden om de techniek in te laten passen. Een unicum voor de AGF sector is het gerobotiseerde order-picking systeem waarvoor een hal van 120 bij 20 bij 8 m Is opgenomen. Door de periode die nodig is voor dit systeem om proef te draaien is dit gebouw onderdeel afzonderlijk uitgevoerd en in de gefaseerde bouwplanning naar voren gehaald.

Betekenis

Duurzame showcase voor de AGF-sector

Het nieuwe pand van Van Gelder wordt een showcase in meerdere opzichten. Ten eerste toont het hoe dergelijke processen extreem duurzaam kunnen worden uitgevoerd. In het gebouw zijn meer dan 95% van alle materialen gecertificeerd en scoort het de maximale BREEAM score op MAT 5 met een uiterst duurzame circulaire materiaalkeuze. Tevens is het ontwerp genomineerd voor de Internationale BREEAM Awards en daarmee maakt het deel uit van de 6 beste ontwerpen van BREEAM in 2018 ter wereld. Het gebouw is, naast het huisvesten van een super efficiënt productie proces, volledig ingericht om de innovaties van dit proces zichtbaar te maken.

In een doorlopend kader, van een kilometer lang, vormen een distributiehal, automatisch order-picking-systeem, kantoren, een kas, proefkeuken en een experience centre samen één totaalbeeld.

Naam

Van Gelder groente & fruit

Locatie

Ridderkerk

Ontwerp

2016 - 2017

Bouwperiode

2017 - 2019

Opdrachtgever

van Gelder groente & fruit

Team

David Hess, Ioana Ailincai, Linda Brouwer, Laurence Meulman, Quirijn Petersen, Bart van der Werf, Eveline Withagen

BVO

29.111 m²

Bekijk hier de videoserie van de bouw

Let there be equal distribution-
Food and water,
Let there be knowledge
With all, dear. (Gajanan Mishra, "Equal distribution")