Sustainable living

Gebouwen om in te leven

3197_02_Treehouse_Cam_03e.jpg

Januari 2030: je leeft in circulair ontworpen gebouw met veel licht, lucht en groen, duurzame natuurlijke materialen en royale ruimtes die tot je verbeelding spreken. Je maakt gebruik van de gedeelde voorzieningen die aangeboden worden in het gebouw waar je woont. Dit scheelt geld maar ook ruimte in je eigen woning. Zo deel je namelijk niet alleen een auto maar ook een logeerkamer, kantoorruimtes voor thuiswerken en spullen zoals een boormachine. Gelukkig gaat iedereen zorgvuldig met de gedeelde faciliteiten om, niet alleen omdat de huismeester als beheerder fungeert maar ook omdat de meeste mensen elkaar kennen. Het gebouw is namelijk zo opgezet dat er op een vanzelfsprekende manier buurtjes ontstaan. Hierdoor ken je je buren en voel je je onderdeel van de gemeenschap. Je kan je bijna niet meer voorstellen dat het nog geen 10 jaar geleden zo anders was. Toen was er veel eenzaamheid in steden, woonden mensen in slecht geventileerde gebouwen gemaakt van giftige materialen, hadden we balkons van 4m2 met meer beton dan groen. Dat is gelukkig nu wel anders!

Van woongebouw naar leefgebouw

Het woongebouw van de toekomst is zo veel meer dan een plek om te wonen. Het faciliteert een groeiende behoefte om onze dag flexibeler in te delen. Je kunt er werken, sporten, samenkomen en ontspannen. Natuurlijk is er nog steeds de ruimte om je terug te trekken in je eigen woning. Maar de klassieke scheiding van functies als woning, kantoor, horeca en recreatie zien we niet meer terug. Dit vraagt om flexibele gebouwen die in grote mate toekomst bestendig zijn zodat ze niet alleen nu maar ook in de toekomst een diversiteit aan functies kunnen huisvesten.

Bouwen voor 200 jaar

Om die reden ontwerpen wij gebouwen met in ons achterhoofd dat ze 200 jaar waardevol moeten blijven. Daarom ontwerpen wij overmaat in de constructie en schachten, starten we altijd met lowtech oplossingen en kiezen we onze materialen zorgvuldig. We leren van gebouwen die in het verleden gebouwd zijn en passen toe wat succesvol is gebleken. We maken daarbij gretig gebruik van ons eigen, 100 jaar oude, archief. Ons doel is om gebouwen te ontwerpen die mooi zijn en blijven, die een positieve impact hebben op de omgeving en op de mensen die het gebouw gebruiken. Simpel maar doeltreffend.

Een lichte en luchtige jas

De door ons ontworpen woongebouwen zijn om die reden gebouwen waar veel veel daglicht binnenkomt. Ze zijn gebouwd met materialen die niet giftig zijn en Cradle 2 Cradle gecertificeerd. En ze hebben buitenruimtes die groen zijn en leefruimte bieden. Hierdoor is de woning de mens op het lijf geschreven zoals een lichte en luchtige jas.

Als een woongebouw toekomstbestendig en duurzaam is
en het gebouw bijdraagt aan het geluk en de gezondheid van de bewoners,
dan is onze missie geslaagd.