Heerlen poetst zijn Romeinse verleden op met nieuw Thermenmuseum

28.09.2021

Ontwerp voor het nieuwe Thermenmuseum in Heerlen. Beeld Plotvis.

Afgelopen dinsdag werden de nieuwbouwplannen voor het Thermenmuseum werden dinsdag onthuld. Kraaijvanger Architects en TomDavid Architecten hebben een nieuwe overkapping ontworpen voor het tweeduizend jaar oud Romeinse badhuis.

In het nieuwe ontwerp zijn verwijzingen naar de Romeinse historie van Heerlen verwerkt, zoals het patroon van Romeinse keramiek in de gevel van het hoge volume. Ook het groen aan de entreezijde van het complex past bij de sfeer die het badhuis (stammend uit de eerste eeuw na Christus en weer opgegraven in 1941) in de nederzetting Coriovallum kenmerkte.

‘Heerlen moet weer trots worden op haar verleden.’ ... ‘Dit was een van de rijkste en belangrijkste Romeinse nederzettingen in Nederland. Dat moet je voelen als je door de stad loopt.’

cultuurwethouder Jordy Clemens

Interieur van het Thermenmuseum nieuwe stijl, met het 2000 jaar oude Romeinse badhuis.Beeld Plotvis.

Het huidige Thermenmuseum dateert van 1977. Onder de Heerlenaren heeft het huidige museum zwembadassociatie. Volgends Dirk Jan Postel is er in de jaren zeventig om technische redenen gekozen voor een space frame, een toen veelbelovende lichte bouwtechniek met dunne stalen buizen. Dat was praktisch omdat het gebouw vooral een overkapping is die met zo min mogelijk gewicht een zo groot mogelijke overspanning moet dragen. ’Dat de architecten de stalen dragers felgeel schilderden, droeg niet bij aan een esthetische beleving. ‘Ik vind het het ook lelijk’, zegt wethouder Clemens. ‘Maar dat is niet de reden dat het weg moest.’ De badhuisfundamenten werden onvoldoende beschermd tegen de elementen. En er moesten vierkante meters bij.

Het nieuw te bouwen museum zal deel uitmaken van het Romeins Kwartier, de gebiedsontwikkeling rondom het stadhuis en de complete transformatie van de binnenstad. Het definitieve ontwerp zal de komende tijd worden ontworpen.

Lees hier het hele artikel van De Volkskrant en klik hier om het artikel van Architectenweb te lezen.

Non numeranda, sed ponderanda sunt argumenta - Marcus Tullius Cicero