Accoya hout gespecificeerd voor de Amerikaanse school in Den Haag

02.11.2021

De Amerikaanse School in Den Haag, Nederland, dat van oorsprong een 16e-eeuwse boerderij was, werd in 2014 omgetoverd naar een schoolcomplex die voor zo’n 250 kinderen van 0 tot 6 jaar een fijne leeromgeving kon bieden. Tevens behoorde dit schoolcomplex tot het derde Accoya project van de Kraaijvanger Architects in Rotterdam. Accoya hout werd toegepast in de gevelbekleding en de ramen en deuren van het gebouw. Tevens werd voor de voormalige schuur Accoya hout toegepast in de kappen en houten onderconstructies. Zo ontstond er een perfecte synergie tussen het oude gebouw, waar de boerderij en de schuur eerst gevestigd waren, en het gebouw nu

De klaslokalen waren ondergebracht op een schuine helling om de kinderen van voldoende daglicht te voorzien, en dit heeft zich zeker ook laten blijken als we kijken naar hoe het schoolcomplex er nu uitziet. Dit jaar (2021) werd het project in de zomer namelijk opnieuw bezocht en kwamen we een prachtig natuurlijk vergrijsde schoolcomplex tegen. Het gebouw dat eerst vanillehout gekleurd was, heeft een prachtig zilveren platina kleur gekregen, dit heeft echt een extra touch aan het schoolcomplex toegevoegd.

Het ontwerp van het complex dient er ook voor om de kinderen niet alleen een gezonde leefomgeving aan te bieden, maar ook om aandacht te vestigen op het duurzaamheidsaspect. Daarom maakt het school gebruik van water, natuurlijke materialen en laat het zien hoe energie wordt opgewekt. Kortom, worden de kinderen op een natuurlijke manier omringd met dit thema en hebben zij door de jaren kunnen zien hoe natuurlijk dit gebouw is gaan stralen!

Benieuwd geworden naar het hele artikel? Klik hier.

By the time I was aware. That I knew I was me,
I was already there, Or here, from what I could see.
(Hans Ostrom, "Early Childhood")