Studenten ROC Midden Nederland openen Kamer voor de Stad Amersfoort

14.04.2023

Op woensdag 12 april openden wethouder Tyas Bijlholt en student Ties Prins de Kamer voor de Stad: het duurzame broertje van het nieuwe huis voor de stad Amersfoort. Een groep studenten van ROC Midden Nederland ontwierp en bouwde dit circulaire paviljoen, zodat bezoekers er straks meer informatie kunnen vinden over het nieuw te bouwen Huis voor de Stad. Een mooi en leerzaam resultaat van de samenwerking tussen het ROC Midden Nederland Kraaijvanger Architects en de Gemeente Amersfoort.

Social Return On Investment

Het begon allemaal anderhalf jaar geleden. Kraaijvanger Architects mocht als koploper in duurzame architectuur het nieuwe stadhuis voor Amersfoort gaan ontwerpen: het Huis voor de Stad. Aan de aanbesteding stelde gemeente Amersfoort wel een voorwaarde. Een deel ervan moet als Social Return On Investment geïnvesteerd worden in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

.

‘Dankzij het contact met Marloes Van der Heide van gemeente Amersfoort zijn we creatief gaan nadenken over welke sociale investering we konden maken met de aanbesteding. En wat is mooier dan investeren in de jonge mensen die onze toekomst zijn? Het contact met Assunta Verschuren van Campus Connect Center werd gelegd en zo startten we onze samenwerking met ROC Midden Nederland'

Bas Niese, managing partner bij Kraaijvanger Architects

Levensecht leren

Een van de belangrijke doelen van de gevormde samenwerking, was studenten een échte opdracht te geven waarmee ze al lerende een maatschappelijke bijdrage konden leveren. ‘Theorie is pas leerzaam als je het in praktijk gaat brengen. Met levensecht leren ga je een vak echt ervaren,’ vertelt Karin Zijlstra, afdelingsmanager van Bouw & Interieur College Amersfoort. Zo ontstond het idee van de Kamer voor de Stad, waarvoor het eerste onderwijsevent afgetrapt werd op 19 april 2022. Nu, een jaar later, is de Kamer voor de Stad een feit.

Dat ging echter niet geheel zonder slag of stoot. Bouwkunde-studenten Leroy de Jong, Ties Prins, Dani Stronks, Rick Brouwer en Bas Ringeling startten in september 2022 met het ontwerpproces en hebben in korte tijd de bouw van het paviljoen gerealiseerd. Met name het ontwerp bleek een complexe zaak.

‘We hebben een hoop moeten schaven aan ons eerste ontwerp. Als je ontwerpt met tweedehands bouwmaterialen, weet je natuurlijk van tevoren niet welke je gaat vinden. Ook alles demontabel krijgen, was nog een uitdaging,’ vertelt student en teamlid Ties Prins.

Begeleiders Charlotte Schiebroek, Bouwkunde-docent bij ROC Midden Nederland, en Ali Badai, voor dit project ingehuurd als projectleider door Kraaijvanger, zagen ook de nodige uitdagingen voorbijkomen. Van haalbare begrotingen maken tot vergunningen verkrijgen. Van administratie op orde krijgen tot simpelweg communiceren. ‘Juist in een beroep waarbij je met steeds meer verschillende partijen moet communiceren, is het goed om in praktijk te ervaren waar je tegenaan kunt lopen en je vaardigheden hierin te trainen,’ vertelt Schiebroek.

Bouwen in de toekomst

Wethouder Tyas Bijlholt en Johnas Van Lammeren maakten deel uit van de officiële opening van de Kamer voor de Stad. Een week eerder had Van Lammeren al kennisgemaakt met docentschap als gastdocent tijdens de Week van het Ondernemen. Duurzaam je vak uitoefenen, is iets dat volgens hem niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk is:

Geopend voor 6 woensdagen

Omwonenden en geïnteresseerden kunnen binnenkort zelf de Kamer voor de Stad bezoeken. Het paviljoen wordt vanaf woensdag 10 mei tot en met woensdag 14 juni voor zes woensdagen opengesteld tussen 15.00 en 17.00 uur. Bezoekers kunnen het paviljoen vinden bij Disketteweg 10 in Amersfoort en er kennis opdoen op het gebied van duurzaamheid, de Kamer voor de Stad én het nieuwe nog te bouwen Huis voor de Stad. In het najaar verhuist het paviljoen naar het centrum, op de locatie waar het Huis voor de Stad komt. Bij vragen kan contact opgenomen worden met docent Charlotte Schiebroek, c.schiebroek@rocmn.nl.

‘In de komende 80 jaar moeten er net zoveel huizen gebouwd worden als de afgelopen 1000 jaar. Dit gaat niet met nieuwe bouwmaterialen,’

'In the next 80 years, as many houses need to be built as in the last 1,000 years. This cannot be done with new building materials,'

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours