Nieuw stadskantoor Gent geopend!

03.02.2023

Het nieuwe Stadskantoor Gent opent vandaag, vrijdag 3 februari, de deuren aan de Zuid. Het wordt het kloppend hart van de Gentse dienstverlening en administratie. Het gebouw wordt ook de werkplek van 1.450 stadsmedewerkers.

Alle dienstverlening in het Stadskantoor komt samen in één grote publiekszone. Centraal daarin is er de onthaalbalie van Gentinfo voor algemene vragen. Daarnaast kunnen Gentenaars aan snelbalies terecht voor bijvoorbeeld een reispas, aan doe-het-zelfbalies voor een adreswijziging of aan themabalies voor andere vragen. Naast de open balies zijn er ook spreek- en vergaderlokalen voor meer gevoelige dossiers.

De publiekszone is kindvriendelijk en toegankelijk ingericht met ergonomisch en dynamisch wachtmeubilair, waarvan de kleuren zijn afgestemd op de signalisatie. Onder het Stadskantoor is er een ruime fietsenstalling.

Het nieuwe Stadskantoor brengt alle diensten en loketten samen op één centrale plek. Je vindt er vlotte snelbalies, maar evengoed aparte spreekruimtes voor meer complexe dossiers. Om onze dienstverlening te optimaliseren, zijn we in het hoofd van de burger gekropen. Hoe vindt die het makkelijkst zijn weg? Hoe wordt die het snelst geholpen? Want ook in digitale tijden blijft de fysieke dienstverlening heel belangrijk.

Sofie Bracke, schepen van Publiekszaken

Nieuwe thuishaven van 1.450 medewerkers

Naast de publieke zone is er ook een aparte zone voor het personeel. Het Stadskantoor wordt immers de thuishaven van 1.450 stadsmedewerkers. Ze hebben er geen vaste werkplek, maar kiezen een plek in functie van hun activiteiten. Een derde van de ruimtes bestaat uit gezamenlijke ontmoetingsplaatsen met onder meer vergader- en projectlokalen.

In de backoffice is gekozen voor ergonomisch meubilair waarbij ook oud meubilair werd hergebruikt. Zo kregen voormalige schoolstoelen, dankzij sociale economie, een tweede leven en worden de loketten uit het EGW-gebouw gerecupereerd en omgebouwd naar tafels voor de ontmoetingsruimtes.

Duurzaamheid

Bij de bouw van het Stadskantoor werd tot slot sterk ingezet op duurzaamheid. De Stad doorloopt daarvoor een traject waarbij een externe organisatie controleert op duurzaamheid tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase. Een greep uit de energiezuinige en -besparende maatregelen: hoogwaardige thermische isolatie van gevels en daken, energieterugwinning uit de ventilatielucht, driedubbele beglazing, recuperatie van de restwarmte van het datacenter, ledverlichting, groengevels en -daken, zonnepanelen en hergebruik van regenwater.

bron : Stad Gent

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours