Het oude Stadskantoor Helmond wordt niet gesloopt maar geoogst

11.06.2021

De Gemeente Helmond wil zoveel mogelijk circulair bouwen. Het nieuwe huis voor de stad Helmond zal daarom grotendeels bestaan uit heel veel producten die van circulaire materialen zijn gemaakt of uit materialen die worden hergebruikt van het oude stadskantoor. 99,2% van het Stadskantoor in Helmond wordt ‘geoogst’ voor hergebruik. Niet alleen voor materiaal voor het nieuwe stadskantoor maar ook voor bedrijven en particulieren uit de omgeving.

Een gebouw oogsten, wat is dat eigenlijk?
Het uit elkaar halen van een bestaand gebouw voor de sloop noemen wij liever oogsten omdat je veel materiaal en producten kunt hergebruiken. De oogst van een gebouw levert een hoop herbruikbare materialen op die op verschillende wijzen opnieuw ingezet kunnen worden. We noemen dit ook wel circulair slopen. Zo kunnen we bijna alles van het oude stadkantoor in Helmond, hergebruiken of op een nieuwe manier inzetten.


Er zijn diverse categorien binnen de oogst van een gebouw:

Direct hergebruik van een item of product.
Bijvoorbeeld een binnen kozijn met deur herplaatsen in een ander project of toiletpotten en kranen op laten halen door bewoners in de buurt zodat zij deze in hun woning kunnen plaatsen. Maar ook tapijttegels die op deze manier een tweede kans krijgen in een ander kantoor.

Het refurbishen of repareren van een item of product.
Veel onderdelen kunnen ge-refurbished en zo nodig gerepareerd en nagekeken worden zodat ze weer als “zo goed als nieuw” verkocht kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld verlichtingsarmaturen, bekabeling of bureaus.

Onderdelen oogsten voor het hergebruik in nieuwe producten.
We kunnen veel onderdelen oogsten door deze uit elkaar te halen en deze materialen te recyclen in nieuwe producten. Denk hierbij aan tapijt, gipsplaten, dakbedekking, beton, metselstenen, enzovoorts. Het hergebruik van materialen voor de productie van nieuwe onderdelen is natuurlijk minder zichtbaar en lastiger te volgen dan het directe hergebruik van een product, maar daardoor niet minder circulair.

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours