Camera_028.jpg

De Scharnier

Opgave

Een gebouw met verschillende functies, waar je kunt wonen, werken en ontspannen.

Rotterdam groeit, Katendrecht groeit. Niet alleen zijn er meer woningen nodig ook de voorzieningen moeten worden uitgebreid. Aan het einde van de Maashavenkade is er plek voor een bijzonder combinatiegebouw. Een plek die de buurt verrijkt met een uitbreiding van de school, kinderdagopvang en BSO, horeca en een gemixt woonprogramma erboven. Van 50m2 tot 150m2. Middenkoop en middenhuur met daarnaast vrije koop.

image by Plotvis

The making of

Een startpunt voor ontwikkeling

De Scharnier op Katendrecht in Rotterdam ligt op een bijzonder scharnierpunt in de stad. Daar waar het schiereiland een knik maakt.

De Scharnier markeert op stedenbouwkundig niveau het scharnierpunt waar Maashaven afbuigt naar de Maas. Het gebouw bestaat uit een steenachtige plint van 4 lagen die zich voegt naar de directe omgeving. Op deze plint staat een hoogteaccent met woningen. Hierin is alle maatschappelijke programma gepositioneerd. Samen met tegenoverliggende school delen zij straks een groot schoolplein. Deze plint is gedraaid om het scharnierpunt te markeren. De verdiepingen trappen terug naar boven. Hierdoor ontstaan er mooie buitenruimtes en een spannend gebouw dat er van alle zijden anders uitziet. Het gebouw verrijkt met zijn silhouet en gevelgeleding de Maashaven in de geest van de fabriekscomplexen. Aan de buurtzijde toont het zich bescheidener.

De zwarte gevel verwijst naar de steenkooloverslag die hier vroeger plaatsvond. De houten loggia's en balkons aan de noordzijde verwijzen naar de houtoverslag die vroeger in de 2e katendrechtse haven plaastvond.

image by Plotvis

Betekenis

Een cruciale plek voor de buurt

We laten zien dat een hoog gebouw een waardevolle, actieve en maatschappelijk relevante plint kan hebben. Het gebouw neemt een cruciale plek in voor de buurt, daarom is er een maatschappelijk programma rondom. Het parkeren is weggewerkt. De mix aan bewoners hebben straks alles bij de hand; deelvervoer, een gedeelde keuken en dakterras. Horeca en kinderopvang op de begane grond. Een fantastisch uitzicht en veel appartementen hebben een hele royale buitenruimte.

image by Plotvis

Naam

De Scharnier

Locatie

Rotterdam

Ontwerp

2022

Ontwikkelteam

Heijmans, New Industry, Kraaijvanger Architects

Team

Vincent van der Meulen, Jochen Aarts, Jan Dorsman, David Kooymans, Lorena Terleci, Nadja Znamenskaya, Maya Hasheminamin

“Een scharnier is een verbinding tussen twee delen welke rotaties tussen deze twee delen toelaat.”