Start stadskantoor Leidschendam-Voorburg

20.02.2014

De bouwwerkzaamheden aan het stadskantoor en het gemeentehuis voor Leidschendam-Voorburg zijn gestart. De gebouwen worden vernieuwd naar het ontwerp van respectievelijk Kraaijvanger en de Architekten Cie.

De gemeentelijk organisatie is momenteel gehuisvest op zes verschillende locaties in Leidschendam en Voorburg. Vanaf maart 2015 moeten, wil de organisatie centraal zijn gevestigd in Leidschendam. Daartoe worden het stadskantoor aan de Koningin Wilhelminalaan en het gemeentehuis aan het Raadhuisplein onder handen genomen.

Voor de vernieuwing en uitbreiding van het stadskantoor is het ontwerp gemaakt door Kraaijvanger. Het streven is daarbij het bestaande gebouw te verduurzamen voor het certificaat BREEAM-NL Good. Verder wordt ingezet op maximaal behoud van de tuin en waar mogelijk het gebruik van de daken voor groen en wateropvang.

In de architectonische uitwerking en materialisatie zoekt Kraaijvanger aansluiting bij de bijzonder baksteenarchitectuur van Leidschendam-Voorburg. De uitbreiding van het stadskantoor krijgt een levendige gevel. Gearticuleerde ramen en hoeken zullen het straatbeeld verrijken. De plint wordt open en uitnodigend.

Ritme en diepte van de gevel worden bepaald door raamkaders en majestueuze erkers in de tuingevel;zichtlijnen verbinden het bestaande gebouw met de plaza en het werkrestaurant. De baksteengevel krijgt natuurstenen details, die ook te vinden zijn in vloeren en afwerkingen van het bestaande bouwdeel.

"If opportunity doesn't knock, build a door."
(Milton Berle)