50 jaar de Doelen

Afbeelding

Hoera! De Doelen is 50 jaar! Op woensdag 18 mei 2016 vierde het concertgebouw zijn vijftigste verjaardag. Omdat Kraaijvanger Architects nog steeds betrokken is, feliciteren wij de Doelen graag met dit prachtige jubileum. Het concertgebouw is ontworpen door de oprichters van ons bureau Herman en Evert Kraaijvanger als een bekroning van de wederopbouw.

Lees meer

De school van de toekomst

Afbeelding

“In de scholenbouw ligt de komende tijd een grote uitdaging, zowel in de transformatie van bestaande gebouwen als in het ontwerpen van nieuwe”, architect Rinske Wikkerink houdt zich binnen Kraaijvanger bezig met de onderwijsruimten van de toekomst. Dat ze een dochter is van twee docenten zal vast van enige invloed zijn. Lees hieronder haar visie.

Lees meer

Comfort zit niet in het DNA van Rotterdam

Afbeelding

“Rotterdam wordt bepaald door de gebouwen, in plaats van dat de stedebouw de architectuur voorschrijft”, stelt Patrick van der Klooster, directeur van het Architectuur Instituut Rotterdam (AIR). We interviewen hem aan de hand van citaten die zijn ontleend aan het het boekje ‘Hoe zal Rotterdam bouwen’ dat Herman Kraaijvanger in 1946 schreef.

Lees meer

Bankgebouw Eindhoven wederopbouwicoon

Afbeelding

Het Eindhovens Dagblad meldt dat het voormalige bankgebouw aan de Wal 15 van Herman Kraaijvanger in Eindhoven behouden moet worden voor de toekomst. Het is volgens Erfgoed Heemschuteen van de meest bijzondere gebouwen uit de wederopbouwperiode in Eindhoven.

Lees meer

Dé wederopbouw-architecten in Rotterdam

Afbeelding

Eindelijk erkenning voor de broers Evert en Herman Kraaijvanger, de oprichters van Kraaijvanger Architects: in een artikel op de website van Vers Beton noemt historicus Paul Groenendijk de broers dé architecten van de wederopbouw van Rotterdam. Hij gaat in op de kwantitatieve en de kwalitatieve bijdrage van de broers aan de wederopbouw.

Lees meer

De Hub voor asielzoekers

Afbeelding

De groeiende toestroom asielzoekers is op het moment het belangrijkste politieke vraagstuk. Inmiddels ligt het ook als ontwerpopgave op de tafel. In ArchitectuurNL staat een uitgebreid artikel over het probleem rondom de huisvesting van asielzoekers, waarin ook de Hub van Kraaijvanger Architects naar voren komt als een voorbeeld van mogelijke oplossingen.

Lees meer

Stadskantoor Utrecht in vol ornaat

Afbeelding

Heel even is Stadskantoor Utrecht in volle glorie te aanschouwen. Fotograaf Stijn Poelstra toog naar Utrecht om dit unieke moment voor ons vast te leggen. Kantoorpand Leeuwesteijn dat voor het stadskantoor stond is gesloopt om plaats te maken voor een World Trade Center. Later dit jaar wordt begonnen aan de bouw van het 70 meter hoge kantoorgebouw ontworpen door MVSA Architects.

Lees meer

Vincent van der Meulen op de VOGON studiemiddag

Afbeelding

Wat is het kantoor van de toekomst? Vincent van der Meulen vertelt zijn visie hierop tijdens de 43e VOGON studiemiddag op vrijdag 29 april. Daarnaast staat hij stil bij de wijze waarop een architect in zijn ontwerp rekening houdt met verschillende ontwikkelingen, zoals steden die weer steeds populairder worden en bedrijven en werknemers die in steden innovatiever en productiever zijn.

Lees meer

Verhalen van Staal en Steen

Afbeelding

TV Rijnmond besteedt aandacht aan De Doelen in de serie Verhalen van Staal en Steen. Het programma laat in iedere aflevering zien dat gebouwen hun eigen geschiedenis schrijven met hun eigen betekenis.

Lees meer

Sint Dominicuskerk wordt Rijksmonument

Afbeelding

Op zaterdag 16 april is de Sint Dominicuskerk in Rotterdam aangewezen als Rijksmonument. Een project dat Kraaijvanger Architects opleverde in 1960 naar het ontwerp van Chris Knol. Nederland kent in totaal bijna 200 rijksmonumenten uit de periode van de wederopbouw 1940-1965 waarvan er 26 in Rotterdam staan.

Lees meer

The Hub Lapse

Jaarbeurs MeetUp

Hart van Zuid

Het Dok in Rotterdam

RDW Veendam

Canisius College Nijmegen

Bikeparking @ Utrecht Central Station

Renovation and expansion of PWN

Pavilion in Roosendaal

Lipdub Fioretti College

Museum for the Caldic Collection

Dordrechts Museum

Temple de l'Amour

City Hall Venlo

City Hall Utrecht

JT Cinema

Provincial Government Building Noord-Holland

City Hall Almelo