Kraaijvanger Architects
Blaak 40
3011 TA Rotterdam
Het is eindelijk goed toeven in de zon rondom Utrecht Centraal. Dit dankzij de realisatie van Stationsplein West, de schakel tussen het Jaarbeursplein, station Utrecht Centraal en stadskantoor Utrecht. Het plein ligt op acht meter hoogte en geeft toegang tot deze publieke gebouwen. Het verhoogde plein gaat over in een brede trap die verbinding maakt met het Jaarbeursplein op het maaiveld.
Wanneer de zon ook maar even schijnt, zit de trap vol met mensen die genieten van het mooie weer. Speciaal hiervoor zijn naast de roltrappen, liften en bordessen drie tribunes en banken in de trap opgenomen. Centraal op het plein bevindt zich groenvoorziening en onder het plein met de trap bevindt zich Fietsenstalling Jaarbeursplein.
De trap en het plein zijn gemaakt van een antraciet Spaanse natuursteen. Het tegelpatroon is opgebouwd uit versprongen banen met een wildverband tegels in verschillende afmetingen. De materialisering zorgt voor een stoere uitstraling en een massief voorkomen. Op het Stationsplein bevinden zich grote, licht geknikte stalen masten die het plein en de trap verlichten.
Kom je op de fiets naar Utrecht Centraal? Een grote kans dat je dan je fiets stalt in de nieuwe fietsenstalling ontworpen door Kraaijvanger. Hij bevindt zich onder de gracieuze trappen van Stationsplein West die leiden naar de ov-terminal en het nieuwe stadskantoor. In de stalling is plek voor 4200 fietsen en hij is dag en nacht geopend. Bij iedere rij staat aangegeven hoeveel plaats er nog in de rekken is. Uitproberen? De eerste 24 uur stal je je fiets gratis.
De entree van de drieverdiepingen hoge fietsenstalling ligt aan het Jaarbeursplein. Deze leidt je naar beneden, naar wat Bart Lauret in het AD van 20 mei noemt het 'state of the art'-complex onder de trappen van het stadskantoor. "Zijn stallingen tot nu toe dompige met kunstlicht tot leven gebrachte kelders, Stalling Jaarbeursplein baadt in het daglicht."
Het daglicht valt diep binnen de tribunes op de trap en een groot daklicht dat uitkijkt op het stadskantoor. Grote vides verspreiden het licht over de hele ruimte. Het interieur wordt verder gekenmerkt door een strakke inrichting elke verdieping heeft zijn eigen kenmerkende felle kleur.
Bijzonder aan de stalling is dat je incheckt met je ov-chip of leenpas. Hierdoor wordt er niet meer gewerkt met bonnetjes. Daarnaast kun je door een geavanceerd systeem boven de gangpaden zien waar nog plek in een rek is. Het is een nog pilotproject, maar de eerste resultaten lijken goed.
Over een paar jaar opent de grootste fietsenstalling ter wereld haar deuren aan de andere kant van Utrecht Centraal. Dit is een ontwerp van Ector Hoogstad met een capaciteit van 12.500 fietsen.