Kraaijvanger Architects
Blaak 40
3011 TA Rotterdam
Het nieuwe Stadskantoor Utrecht staat op een veelbelovende, maar uiterst complexe locatie: deels naast en deels bovenop de nieuwe stationshal. Het toegankelijk maken van zowel stationshal als stadskantoor vanaf het plateau boven de sporen vormt één van de uitdagingen. De complexiteit van deze ontwerpopgave wordt nog vergroot door de geplande vervoersknoop van bus- en sneltramverbindingen op maaiveldniveau, en procedureel door het grote aantal deelnemende partijen met bijbehorende – tegengestelde – belangen.
De lagere verdiepingen van het stadskantoor zijn bestemd voor publieke functies. Niveau zes tot elf zijn rechthoekig en verbinden de twee kantoortorens. De stabiliteitsverbanden zijn in de gevel afleesbaar. De zuidelijke toren rust op slechts enkele steunpunten. De grote omvang vraagt om een ‘stedelijke ecologie’, waarbij elk type plattegrond zoekt naar daglicht en doorzicht.
Het interieur van Stadskantoor Utrecht is ontworpen voor een modern kantoorconcept met flexibele, persoonsongebonden werkplekken. Drie verdiepingen (niveau 6, 11 en 21) worden ingericht als plaza voor vergaderen, eten en ontmoeten. Deze niveaus hebben een grotere plafondhoogte.
Eind 2014 werd het duurzame markante gebouw door NS Stations voor gebruik aan de gemeente Utrecht overgedragen met circa 2.500 flexibele werkplekken voor zo'n 3.000 medewerkers. De Gemeente verhuisde toen van 15 verspreide oude panden naar één nieuw centraal gelegen modern en efficiënt werkend stadskantoor. Het Stadskantoor dat zo'n 40 procent energiezuiniger is dan wettelijk verplicht, is een aansprekend voorbeeld van duurzame stedenbouw en geeft 'glans aan de duurzame ambities van Utrecht'. Tijdens de ontwerpfase werd het BREEAM Good duurzaamheidscertificaat toegekend. Binnen de wetgeving van RVO heeft het Stadskantoor door alle toegepaste maatregelen duurzaamheidslabel A+.