Stationsplein West Kraaijvanger
entree SKU
Stationsplein West Kraaijvanger

Stationsplein West

Utrecht

OpdrachtgeverGemeente Utrecht

TeamDirk Jan Postel, Joost Esschendal

Het is eindelijk goed toeven in de zon rondom Utrecht Centraal. Dit dankzij de realisatie van Stationsplein West, de schakel tussen het Jaarbeursplein, station Utrecht Centraal en stadskantoor Utrecht. Het plein ligt op acht meter hoogte en geeft toegang tot deze publieke gebouwen. Het verhoogde plein gaat over in een brede trap die verbinding maakt met het Jaarbeursplein op het maaiveld.

Wanneer de zon ook maar even schijnt, zit de trap vol met mensen die genieten van het mooie weer. Speciaal hiervoor zijn naast de roltrappen, liften en bordessen drie tribunes en banken in de trap opgenomen. Centraal op het plein bevindt zich groenvoorziening en onder het plein met de trap bevindt zich Fietsenstalling Jaarbeursplein.

De trap en het plein zijn gemaakt van een antraciet Spaanse natuursteen. Het tegelpatroon is opgebouwd uit versprongen banen met een wildverband tegels in verschillende afmetingen. De materialisering zorgt voor een stoere uitstraling en een massief voorkomen. Op het Stationsplein bevinden zich grote, licht geknikte stalen masten die het plein en de trap verlichten.

Print