De Hub wint prijsvraag Wonen in de toekomst

01.06.2015

Als winnende plan voor de prijsvraag Wonen in de Toekomst is door een vakjury de Hub gekozen van David Hess, architect / associé bij Kraaijvanger. De Hub is een demontabel, modulair woonsysteem waarin voorzieningen zijn opgenomen voor wooncomfort in de breedste zin. De Hub is het antwoord op de vraag 'hoe wonen wij in de toekomst?' die woningcorporatie Havensteder stelde bij het uitschrijven van de prijsvraag.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro, te besteden aan het uitwerken van een prototype in een gebouw van Havensteder in het Rotterdamse Zomerhofkwartier. Ook stelt Havensteder een eigen medewerker ter beschikking om hierbij te helpen.

“Het doordachte voorstel van de Hub speelt in op een van de belangrijkste vraagstukken in de vastgoedsector: de flexibilisering van wonen in de steden. Het prototype van hun demontabele unit is bovendien opschaalbaar en biedt onze sector meerwaarde,” aldus Hedy van den Berk, bestuurder van Havensteder en voorzitter van de vakjury, in een toelichting op de beslissing.

De Hub wordt gefinancierd door de leveranciers van energie, water en afvalverwerking. Ze gaan samen een joint venture aan waarbij ze eigenaar van het systeem en van de materialen blijven. De bewoners van de Hub sluiten een leasecontract af met de leveranciers en betalen voor wat ze gebruiken.

De vormgeving van de Hub is van hoog niveau. Naast functioneel en comfortabel is het aantrekkelijk vormgegeven. Hierdoor is de Hub een herkenbaar object dat qua look & feel, maar ook wat betreft functionaliteit te vergelijken is met een iPad: een drager voor verschillende applicaties. De onderdelen van de Hub worden centraal in een fabriek gemaakt en op locatie in elkaar gezet. De inbouw van de woning is gebruiker- en locatieafhankelijk en kan door lokale bouwers worden uitgevoerd.

De Hub sluit aan bij de ontwikkeling dat de nieuwe generatie steeds meer bereid is te betalen voor gebruik in plaats van voor bezit. Je hebt geen auto nodig maar mobiliteit, geen lampen maar licht en geen boor maar een gaatje in de muur. Voorbeelden hiervan zijn: de sharing economy, turntoo concepten, spotify en netflix. Deze ontwikkelingen zijn geheel in lijn met het gedachtegoed van de circulaire economie waarbij de materialen van een product het eigendom blijven van de leverancier. Door te consumenten te laten betalen voor gebruik, wordt de leverancier getriggerd het product te onderhouden en te verbeteren. Wanneer het product niet meer voldoet kunnen de materialen worden hergebruikt.

Kraaijvanger zet deze tendens van betalen voor gebruik door in het wonen. In plaats van betalen voor bakstenen en dakpannen, betaal je voor het comfort van een woning. Tegenwoordig wordt wooncomfort bepaald door de aanwezigheid van (dag)licht, elektriciteit, water, eventueel gas, kabel en wifi, de afvoer van afval en vuil water, en een regelbare temperatuur. De systemen die hierin voorzien zijn de duurste onderdelen in de woning, terwijl je als woningeigenaar geen behoefte hebt aan elektriciteitskabels, maar aan een iPhone met een volle batterij. Door het leasen van een Hub betaal je niet de vaste lasten van een eigen woning, zoals onderhoudskosten, afschrijving, belasting, verzekeringen en vergunningen.

Bijkomend voordeel van het modulaire systeem van de Hub is dat je het overal kunt opbouwen. Ook in leegstaande kantoorpanden die daardoor op een hele simpele manier (tijdelijk) een nieuwe functie krijgen. Slechts enkele minimale ingrepen in het casco zijn nodig om bestaande systemen van toevoer van bijvoorbeeld elektra en water, aan te laten sluiten op de Hub.

Bekijk hier het filmpje van de prijsuitreiking:

"I hear and I forget.
I see and I remember.
I do and I understand."
(Confucius)