De Doelen is officieel een rijksmonument

14.12.2015

Nederland is een rijksmonument rijker. In het culturele seizoen waarin de Doelen zijn 50-jarig jubileum viert, is het gebouw officieel een rijksmonument geworden!

Nederland heeft bijna 62.000 rijksmonumenten; dit zijn gebouwen of andere objecten die om hun nationale cultuurhistorische waarde door de rijksoverheid zijn aangewezen als beschermd monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet de Doelen als 'tijdloze tempel voor de muzen en als een van de toppers van de wederopbouwperiode (1940-1965)'.

“In 1962 werd de eerste paal van de Doelen geslagen naar een ontwerp van de architecten Evert en Herman Kraaijvanger (de oprichters van ons bureau, red.) en Rein Fledderus”, aldus directeur-voorzitter van de Doelen Gabriël Oostvogel. “Vier jaar later, op de traditionele opbouwdag 18 mei 1966, werd de Doelen geopend. Daarmee werd de Doelen 'het kroonstuk van de wederopbouw'. Niet alleen de architectuur van het gebouw, maar ook die geschiedenis maakt de Doelen nu, 50 jaar later, een rijksmonument."

Ook de Gemeente Rotterdam is van mening dat de Doelen een belangrijke markering is in de wederopbouw van de stad Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. "In 2010 zijn al twintig Rotterdamse objecten uit de eerste periode van de wederopbouw als rijksmonument aangewezen. Ik ben zeer verheugd dat nu ook de Doelen aan deze rijksmonumentenlijst wordt toegevoegd.", aldus wethouder Pex Langenberg.

Kraaijvanger is na 50 jaar nog steeds betrokken bij de Doelen. Zo hebben we onlangs de plint gerenoveerd. Het ontwerpt gaat uit van de oorspronkelijke opzet waarbij de begane grond een verlengstuk van de stad is.

Hoe langer je leeft hoe korter het duurt,
Toekomst en verleden
Beginnen in het heden,
Het heden is eeuwig (Jules Deelder)