Stadskantoor Meppel

Meppel

Ontwerp2001

Bouwperiode2001-2005

OpdrachtgeverGemeente Meppel

TeamDirk Jan Postel, Bart van der Werf, Dick Baggerman, Karin Wolf, Jan de Leeuw, Martin van Kessel, Imco de Man

GFA8350 m²

Het nieuwe stadhuis van Meppel vormt een helder sculptuur in haar omgeving, waarbij een ‘ontworpen’ of functioneel-automatische diversiteit is vermeden. De gevel bestaat uit een doorlopend patroon van horizontale houten lamellen waarachter een glazen gevel met aan de noordzijde dichte delen. Deze regelmatige, zwijgzame buitenzijde biedt privacy aan de gebruikers èn geeft transparantie en wisselingen in het beeld.

De raadszaal is zichtbaar als dubbelhoog volume in ruwe, roestbruine natuursteen, die achter de lamellen doorloopt. Het gebouw wordt in de lengte geleed door vides bij de stijgpunten, die tevens duidelijk maken op welke verdieping je je bevindt. Met beperkte variaties reageert het ontwerp op de veelsoortige omgeving: plein, park, straat, stadstoegang, achterterrein. De bomen vormen een onmisbaar onderdeel van het ontwerp en komen tot in het gebouw.

Het ontwerp biedt door zijn opzet uitstekende mogelijkheden voor een energiezuinig gebouw, samengesteld uit vriendelijke materialen. De houten lamellen op de oost- zuid- en westgevel maken deze tot een passieve zonnecollectoren in de winter, terwijl in de zomer bij hoogstaande zon de gevel   goed beschermd is, daarbij geholpen door de natuurlijke schaduw van de bomen. De ambities met betrekking tot duurzaam bouwen waren hoog. Zo moest het mogelijk zijn zonder kunstmatige koeling te werken en het gebouw met lage temperatuurssystemen te klimatiseren en mild te ventileren. Alle ambtenaren hebben optimaal uitzicht op de parkachtige omgeving en profiteren van het restaurant in de tuin.

Print