Glazen Kubus

Haarlem

Ontwerp2011

Bouwperiode2011-2012

OpdrachtgeverMAB Den Haag

TeamHans Goverde, Annemiek Bleumink, Ton Ringeling, Bart van der Werf

GFA49 m²

Omringd door winkels, appartementen, kantoren, horeca en een oude kerk op de achtergrond, vormt de Glazen Kubus binnen het Raaksterrein een markant element op de grens van de historische Haarlemse binnenstad. Met een hoogte van 7 meter is het entreepaviljoen dat toegang biedt tot een ondergrondse parkeergarage, één van de grootste gerealiseerde dragende glasconstructies.

De kubus heeft een bijzondere dragende constructie van verticale glazen vinnen met open hoeken, die uit één stuk opgebouwd zijn. Iedere verticale zijde van de glazen kubus bestaat uit negen glazen platen van 2,35 m bij  2.35 m. Kabelspanwerken, stalen verbindingsmiddelen en stalen dakbalken spelen hierbij een cruciale rol.

Het dak is opgelegd op stalen onderspannen dakliggers met glazen drukstaven en is naar een kant onder 5% afschot gelegd om wateraccumulatie op het dak te vermijden. Op de glazen dakplaten is een zeefdruk aangebracht om de transparantie en dus de zonbelasting binnenin te verminderen. De stippen die in een willekeurig patroon zijn aangebracht geeft schaduw op het binnenste van de Kubus.

De liftschacht die toegang biedt tot de parkeergarage is bekleed met RVS-geborstelde tegels en het geheel staat iets opgetild op de natuurstenen bestrating.

Print