Stadskantoor Gent
Stadskantoor Gent
Stadskantoor Gent
Stadskantoor Gent
Stadskantoor Gent

Stadskantoor Gent

Gent (B)

Ontwerp2017

OpdrachtgeverStad Gent

TeamDirk Jan Postel, Wouter IJssel de Schepper, Patrick Keijzer, Jik Mosch, Paul Tobé

Kraaijvanger architects en SAR architecten (Gent) namen de uitdaging aan, om twee bestaande gebouwen te transformeren tot het Stadskantoor Gent. Met het oog op duurzaamheid, mobiliteit en het ‘nieuwe’ werken. Nu zitten verschillende diensten nog verspreid over de binnenstad.

Het integreren van twee gebouwen naar één administratief centrum voorzien van alle vereisten van een hedendaags complex. Dat is het doel achter het ontwerp van het stadskantoor Gent. Zo komt onder de nieuwe ontvangstruimte een  fietsenstalling met plek voor 1100 fietsen. De publiekshal is ruimtelijk en transparant en heeft daardoor een uitnodigend karakter met als voornaamste de stadswinkel.

Het onderbrengen van zoveel diensten in één centraal gebouw, levert meer efficiëntie op voor burgers en medewerkers. Alle dienstverlening wordt gelijkvloers gecentraliseerd, met kantoren gescheiden van de publiekszones. Meer groen, fietspaden, hoogwaardige thermische isolatie, isolatie van gevels en daken, energieterugwinning uit de ventilatielucht, driedubbele beglazing, recuperatie van de restwarmte van het datacenter, groengevels en groendaken. Niet gek dat het project qua duurzaamheid 'BREEAM very good’ scoort.

De twee torens dienen als nieuwe werkplekken voor de backoffice en staan in het teken van de 'New Way of working' ofwel 'Het Nieuwe Werken'. De begane grond biedt na de renovatie een doorgang naar het Graaf Van Vlaanderenplein. De eerste verdieping, neemt afscheid van een monumentale look en maakt plaats voor een gerenoveerd vergadercentrum.

De oude bibliotheek (waardevol historisch patrimonium), wordt gerenoveerd, met behoud van waardevolle interieurelementen zoals o.a. houten parketten, lambrisering, de natuurstenen vloer, de geglazuurde tegels, de publieksliften, trappenhallen en het plafond met de sterrenhemel worden meegenomen in het toekomstontwerp. Ook het algemene geveluitzicht en de dragende structuur van het pand worden behouden. Na de nodige renovatie en nieuwbouw, zijn alle ruimtes van het huidig administratief centrum voorzien van kindvriendelijk inrichting, gratis waterpunten en Wi-Fi.

Het plan, goedgekeurd in mei 2017 doorloopt 3 bouwfases, in 2020 zal het merendeel van alle stadskantoren en balies samengevoegd zijn in het stadskantoor. De totale oplevering staat gepland voor zomer 2021.

Print