Zwembad 1
Zwembad 2
Zwembad 3

Zwemcentrum Rotterdam

Rotterdam

Ontwerp2014

Bouwperiode2016/2017

OpdrachtgeverConsortium Ballast Nedam & Heijmans

TeamVincent van der Meulen, Joost Esschendal, Jan-Hein Franken, Laurence Meulman, Bart van der Werf, Eveline Withagen

GFA15.225 m²

Wij  hebben het ontwerp gemaakt voor de transformatie van het voormalige deelgemeentekantoor van Rotterdam Zuid naar een multifunctioneel zwembad. Het deelgemeentekantoor is getransformeerd naar een echte publiekstrekker die contact maakt met de omgeving dankzij winkels en horecavoorzieningen in de plint.

Bijzondere transformatie

Zwembad Charlois voldeed niet meer aan de huidige kwaliteitseisen en op het moment staat het deelgemeentekantoor deels leeg. Het consortium stelde daarom tijdens de tenderfase voor het deelgemeentekantoor te transformeren tot zwembad. Wel komt er een stadswinkel na de verbouwing. Het bestaande gebouw biedt immers voldoende ruimte en is goed bereikbaar.

Gevel

De bestaande gevel van het deelgemeentekantoor is duurzaam gerenoveerd en zo veel mogelijk behouden. De gevel van de uitbreiding bestaat uit ramen met verschillende groottes. Grotere ramen bevinden zich daar waar behoefte is aan daglichttoetreding, kleinere op plekken waar de privacy nodig is. De nieuwe gevel is geïnspireerd op de bestaande gevel. Dit is te zien aan het ritme, de kleurstelling en de dieptewerking. Het gebouw vormt hierdoor één geheel.

Meerdere zwemzalen

Het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam bestaat uit twee zwemzalen: een 25 meter doelgroepbad met een intieme en badhuisachtige sfeer en een 50 meter wedstrijdbad met een lichte sportieve sfeer. Doormiddel van beweegbare bodems zijn beide baden multifunctioneel. Bij het 50-meter-bad is een tribune aanwezig waardoor er bij evenementen tot 1000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn en het is het eerste wedstrijdbad van dit formaat in Rotterdam. Een glazen wand verbindt de twee baden.

Hart van Zuid

Deze transformatie is onderdeel van het project Hart van Zuid en werd medio zomer 2016 gestart. Naast het zwembad werken we ook aan de uitbreiding van Ahoy.

Download PDF (1.72 MB) Print