Hart van Zuid Kraaijvanger
Hart van Zuid Kraaijvanger
Hart van Zuid Kraaijvanger
Hart van Zuid Kraaijvanger
Hart van Zuid Kraaijvanger

Hart van Zuid

Rotterdam

Ontwerp2012

Bouwperiode2015/-

OpdrachtgeverBallast Nedam

TeamHans Goverde, Vincent van der Meulen, David Hess, Joost Esschendal, Frank Hendriks, Peter van der Helm (Ph Urbanism)

Het gebied rond Ahoy, Zuidplein en de Gooilandsingel in Rotterdam Zuid staat aan het begin van een grote integrale gebiedsontwikkeling. Kraaijvanger Architects is supervisor van het stedenbouwkundig plan en als architect betrokken bij diverse transformaties en nieuwbouwprojecten in het gebied. De visie ‘Hart van Zuid’ kijkt twintig jaar vooruit en heeft als uitgangspunt dat een combinatie van nieuwbouw, transformatie en gebiedsontwikkeling het gebied duurzaam verbetert. De openbare ruimte wordt een verbindende factor voor de omliggende buurten, een echt hart van Rotterdam Zuid waar mensen graag samenkomen en verblijven.

Zwemcentrum Rotterdam

Het eerste project is de transformatie van het voormalig stadsdeelkantoor naar een zwembad. Het nieuwe zwembad biedt straks naast een 25- en een 50-meterbad ook ruimte aan winkels, horeca en een stadswinkel op de begane grond.

Ahoy en Internationaal congrescentrum

Het complex van Ahoy wordt getransformeerd en uitgebreid. Naast een renovatie van 25.000 m² aan beurshallen wordt er ook een nieuw internationaal congrescentrum van 25.000 m² ontworpen.

Het nieuwe congrescentrum is straks niet alleen het grootste van Nederland met 2.750 zitplaatsen, het is ook te gebruiken als muziekzaal voor 7000 toeschouwers en uitbreiding van het beursvloeroppervlak van Ahoy.

Ov-knooppunt Zuidplein

Zuidplein is een belangrijk ov-knooppunt en het grootste busstation van Rotterdam. Om het hele gebied opener te maken worden het metro- en busstation logischer en beter ontsloten voor voetgangers. De Gooilandsingel wordt verkeersluw gemaakt zodat een logische schakel ontstaat tussen het Plein op Zuid, het Ahoyplein en winkelcentrum Zuidplein.

Partners

Hart van Zuid is een project van de Gemeente Rotterdam en de bouwcombinatie Ballast Nedam en Heijmans. Naast Kraaijvanger Architects ontwerpt De Zwarte Hond het multifunctionele Kunstenpand met theater, bibliotheek en expositieruimten en tekent de Karres en Brands landschapsarchitecten voor de openbare ruimte.

De transformatie van Hart van Zuid is een gefaseerd plan dat in de komende twintig jaar ontwikkeld wordt. Bewoners, bezoekers en ondernemers houden een actieve rol bij het invullen van de definitieve plannen die bestaan uit een verdere vergroening van de buitenruimte, toekomstbestendige waterberging, woningen, een hotel en een bioscoop. 

Print