Kraaijvanger renoveert kantoor RDW Veendam

17.10.2013

Het gebouw van deRDW* in Veendam krijgt een nieuw hart en een open werkomgeving. Het Rotterdamse architectenbureau kraaijvanger deed samen met DGMR adviseurs een voorstel om het bestaande complex op inventieve, kosteneffectieve en duurzame wijze te renoveren. Met deze aanpak is kraaijvanger de opdracht gegund.

Het huidige gebouw in Veendam is niet meer van deze tijd en past niet bij de ambities van de RDW. Het heeft een sobere en verouderde uitstraling, is niet representatief en inspirerend en voldoet niet aan de hedendaagse wensen op het gebied van duurzaamheid en kantoorinrichting. In een Europese aanbesteding heeft de RDW vijf architecten gevraagd een visie te ontwikkelen voor renovatie van het pand. De visie van Kraaijvanger is door de RDW als beste beoordeeld.

kraaijvanger introduceert in het gebouw daglicht, zicht op groen en hoogte. Tevens is de structuur verhelderd door de toevoeging van een hart in de vorm van een groene wintertuin. Enerzijds verbindt het hart alle onderdelen met elkaar, tegelijkertijd voorziet het in zicht, licht en lucht. Grote vensters in de gevels versterken de relatie tussen de werkomgeving, de tuin en het naastgelegen bos.

kraaijvanger en DGMR benaderen de renovatie zo kosteneffectief mogelijk voor zowel de investering als de exploitatie. Ingezet is op slimme investeringen met een zo groot mogelijk effect. Zo is bijvoorbeeld één gevelprincipe rondom toegepast. Tevens zijn de entree, het vergadercentrum, de werkdomeinen en de patio ruimtelijk en functioneel gecombineerd. Daarnaast zorgen gedoseerd, maar intelligent geplaatste vides en daklichten voor een grotere ruimtelijkheid.

De extra hoge vertrekken en de vele ramen zorgen voor de toetreding van daglicht en natuurlijke ventilatie. In combinatie met CO2-gestuurde ventilatie met centrale afzuiging zijn geen retourkanalen nodig. Dit leidt er toe dat het gebouw na de renovatie het energielabel A krijgt.

* De RDW is een publieke dienstverlener in de mobiliteitsketen. De RDW beschikt over een grote expertise door jarenlange ervaring met de uitvoering van wettelijke en opgedragen taken. Taken op het gebied van toelating van voertuigen en onderdelen daarvan, toezicht en handhaving, registratie, informatieverstrekking en documentafgifte. Deze taken voert de RDW in nauwe samenwerking met diverse partners in de mobiliteitsketen uit. Dit geeft de RDW een duidelijke positie in deze keten met als missie: RDW, partner in mobiliteit.

“And so with the sunshine and the great bursts of leaves growing on the trees,
just as things grow in fast movies, I had that familiar conviction
that life was beginning over again with the summer.”
(F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby)