Kraaijvanger Architects
Blaak 40
3011 TA Rotterdam
Van oude kazerne naar een nieuw monument
Nederland bouwt zijn hoofdrol als voedselexpert verder uit. In Ede komt een nieuw stadsdeel dat volledig circulair wordt en helemaal is ingericht op het thema voedsel. Het World Food Center Experience, of FoodForum, draagt bij aan het verhaal over het World Food Center en het zichtbaar maken van een nieuwe identiteit van de oude Mauritskazerne. Het FoodForum is onderdeel van het grotere World Food Valley en heeft de rol om te dienen als een nieuw centrum. De visie van het gebouw stelt dat er een optimale huisvesting is voor meer dan alleen een unieke ervaring, educatie en congres. De visie stelt dat het Food Forum kan dienen als de nieuwe kennishuiskamer van de regio, waar iedereen zich vrij voelt om naar binnen te lopen.
Nieuwe epicentrum voor voedsel
Kraaijvanger Architects en Braaksma & Roos Architectenbureau hebben voor de architectenselectie hun krachten gebundeld in team FoodForum. De ervaring met extreem circulaire, publieke gebouwen en het herbestemmen van monumenten zijn een winnende formule gebleken.
Waar veel architectenselecties uitmonden in een wedstrijd van wie de mooiste en meest realistische plaatjes maakt was bij deze opgave expliciet niet gevraagd om een ontwerp, maar om een visie over verschillende aspecten van deze complexe opgave. Team FoodForum heeft een visie ontwikkeld waar de focus ligt op de kans die het gebouw FoodForum beschikt hét ontmoetingscentrum te worden van het World Food Center. De plek waar kennis over voedsel wordt ontwikkeld en gedeeld. De visie voorziet van een nieuwe plek waar de regio FoodValley zijn toonaangevende rol op het gebied van werken aan de voedselvoorziening van morgen verder kan versterken.
Oud past bij nieuw
In de visie voor het FoodForum ligt de nadruk op de verschillende mogelijkheden die het gebouw kan hebben. Families kunnen voor een dagje uit terecht in de Food Experience. Wetenschappers komen er samen voor congressen en bewoners van Ede ontmoeten elkaar in het nieuwe café-restaurant. Ook is het mogelijk elkaar te ontmoeten bij een van de food festivals die er georganiseerd zullen worden. Het FoodForum gaat een belangrijke rol spelen als vliegwiel voor de toekomstige ontwikkelingen.
Tijdens het proces is er nagedacht om de nieuwbouw op een manier neer te zetten dat het schitterende van het oude monument behouden blijft. Het team van Kraaijvanger Architects en Braaksma & Roos Architectenbureau heeft alle kennis in huis om dit project vanuit de cultuurhistorie, ambitie, programmering en duurzaamheid tot een goed resultaat te brengen. Het belang benadrukt hierbij een zorgvuldige adaptatie van het monument en het toevoegen van een nieuw monument. Dit nieuwe geheel moet een balans tussen oud en nieuw creëren.
Nieuw gebouw & nieuw systeem
Het FoodForum heeft de potentie om het vliegwiel te worden voor de ontwikkeling van het nieuwe stadsgedeelte van Ede, het World Food Center. Het gebouw wordt hét publieke centrum van de nieuwe wijk.
Het moet als het ware een nieuw stadsdeel kunnen activeren. Hotel New York op de kop van Zuid in Rotterdam is een mooi voorbeeld hiervan, dit hotel was een echte grondlegger van een nieuw stadsdeel in Rotterdam. Het Food Forum kan op deze manier waarde brengen en het verhaal vertellen van dit nieuwe stadsdeel.
Verder is het geopende karakter aan de achterzijde van de kazerne een belangrijk ingrediënt om mee te nemen in het toekomstige ontwerpproces. De opzet zorgt voor licht, ruimte en lucht waar de nieuwbouw een natuurlijke reactie op dient te geven. Met de toepassingen binnen het Food Forum kan er bijgedragen worden aan een gezonder en duurzamer systeem.