Kraaijvanger Architects
Blaak 40
3011 TA Rotterdam
Een huis aan het water, midden in de bossen van Arcen. Dat was de vraag van de opdrachtgevers: een koppel met een diepe wens voor een woning waarin ruimte, natuur en duurzaamheid samenkomen. De locatie, tussen de Maasduinen en aan een serene waterplas, vroeg om een ontwerp dat het landschap omarmt. De opdrachtgevers droomden van een licht en open woonhuis met een minimale ecologische voetafdruk, gebouwd met biobased materialen en ontworpen rondom hun leefstijl: samen leven, werken en genieten van binnen en buiten.
Het ontwerp ontstond uit gesprekken over hoe de bewoners leven: met elkaar, met hun werk, en met de natuur. Ze wilden geen gangetjes of hokjes, maar openheid. Geen drempels, maar vloeiende overgangen tussen binnen en buiten. Zo ontstond het idee voor een huis dat aan de waterzijde volledig opent, terwijl het zich aan de straatzijde juist beschermend en gesloten toont. Deze ‘dubbele wereld’ – open versus gesloten, publiek versus privé – vormt de ruggengraat van het ontwerp.
De woning ontvouwt zich in drie niveaus: het woonniveau op de begane grond, de slaapverdieping boven en, als ultieme verbinding met het landschap, een lager niveau aan de waterkant. Daar bevindt zich een pied-à-terre: een plek om te ontspannen, zwemmen en het buitenleven voluit te beleven.
De plek is magisch, en dat gevoel was bepalend voor het ontwerp.
Die kwaliteit van licht, reflectie en ruimte wilden we vangen in een huis dat als vanzelfsprekend in zijn omgeving staat; open, licht en in verbinding met het landschap.
Het ontwerp kwam tot stand via maquettes, schetsen en gesprekken over zichtlijnen, looproutes en lichtinval. Alles draait om ruimtelijkheid, natuurlijke overgangen en contact met het buiten. Balkons die uitsteken, vloeren die doorlopen naar buiten, en een slimme geleding tussen open en gesloten delen maken het huis tot een spel van zicht, licht en rust.
Centraal in het huis staat een lichtkap, geïnspireerd op het stadskantoor in Venlo, die natuurlijke ventilatie en daglicht naar binnen brengt. Dit duurzame ‘hart’ van het huis zorgt voor een gezond binnenklimaat en draagt bij aan het bijna energie neutrale karakter van de woning. Met biobased materialen, warmte-koudeopslag in de bodem, PV-panelen en geavanceerde zonwering is het huis ontworpen voor de toekomst.
Zelfs de carport is geïntegreerd in het architectonisch geheel: een vloeiende verlenging van de gevel opgebouwd uit langgerekte horizontaal gelegde bakstenen. Deze voegen zich in een verfijnd lijnenspel dat meeloopt met glasvlakken en schaduwlijnen.
Villa Arcen is een ingetogen, licht en transparant woonhuis dat zich openstelt naar het landschap en tegelijkertijd geborgenheid biedt. De grens tussen binnen en buiten vervaagt. Wonen gaat hier naadloos over in leven aan het water. De kracht zit in de eenvoud, de helderheid van het ontwerp, en de manier waarop het huis zich voegt in zijn omgeving.
Een plek waar licht, lucht en landschap de hoofdrol spelen. Waar architectuur de achtergrond vormt voor het leven van de bewoners. Waar elegantie zit in eenvoud.
Villa Arcen: zowel minimalisme, transparantie als elegantie.