Kraaijvanger Architects
Blaak 40
3011 TA Rotterdam

010 498 92 92
[email protected]

Stadhuisplein 9-23

Rotterdam

renovatie & verduurzaming

Het pand aan het Stadhuisplein 9-25 is een van de drie renovaties aan het beroemde plein waar Kraaijvanger Architects momenteel aan werkt. Het pand is een sterkvoorbeeld van de uitdagingen die de verdichting in de binnenstad met zich meebrengt. Het Stadhuisplein is misschien wel een van de bekendste pleinen in het centrum van Rotterdam. Een plek in het hart van de stad waar veel verschillende functies dicht tegen elkaar aan liggen, en een brug vormt tussen de Coolsingel en de Lijnbaan. Een plek die kenmerkend is voor de wederopbouw architectuur van Rotterdam en hiermee een belangrijk onderdeel van de identiteit van de stad.

Leyten heeft Kraaijvanger de opdracht gegeven om het pand te renoveren. De vraag was vierledig.; Het verduurzamen van het pand. De plint uitbreiden met een geluiddichte serre voor de horeca. Het geschikt maken van de verdiepingen voor hoogwaardige werkomgevingen en het verbeteren van de uitstraling van het pand.

tijdloze architectuur

Het oorspronkelijke pand is ontworpen door Van den Broek en Bakema en vormt de middelste van het ensemble van drie panden aan de noordzijde van het Stadhuisplein. Door eerdere aanpassingen aan het hoekpand aan de noordzijde is de eenheid van het geheel verstoord geraakt. Door het verhogen van het gevelkader en een nieuwe invulling van de horizontale en verticale gevel stroken speelt het nieuwe pand een belangrijke rol in het herstel van de balans in het geheel. De diepte en verdraaiing van de gevelstroken geven een nieuwe gelaagdheid aan het pand. Dit levert een rustig beeld op waar meer aan te ontdekken is als je er langer naar kijkt. Het vormt hiermee een rustig maar spannend nieuw onderdeel van het naoorlogse Rotterdamse stadsweefsel.

ecologische footprint

Met deze herontwikkeling/renovatie wordt een grote sprong gemaakt in de energieprestatie van het gebouw. Op dit moment heeft het gebouw een energielabel F; na renovatie zal dit uitkomen op A. Deze energiestatus wordt bereikt door het hele gebouw te voorzien van nieuwe gevels en installaties, zoals zonnepanelen en warmtepompen. De belangrijkste voorwaarde voor duurzaamheid; niet slopen, was het uitgangspunt voor deze renovatie. Dat betekent een beperkt draagvermogen voor een nieuwe gevel. Om het gebouw toch een hoogwaardige stenen uitstraling, met diepte, te geven is een CO2 neutrale licht gewicht plaat gevonden. Deze plaat is samengesteld door de toepassing van mineralen (deels gewonnen uit geoogste materialen) onder hoge druk samen te persen.

sociale footprint

Het hoog stedelijke en multifunctionele karakter van de binnenstad wordt met deze renovatie enorm versterkt. De geluidsdichte serres maken het mogelijk dat uitgaan, werken en wonen dicht bij elkaar kunnen plaatsvinden zonder overlast. Belangen van verschillende stakeholders en gebruikers zijn in deze renovatie verenigd. Door de renovatie van de verdiepingen zal het gebouw straks bijna 24/7 in gebruik zijn. Niet alleen door horeca in de plint van het gebouw maar ook door ondernemers die de kantoorruimte zullen betrekken. De bedrijven die zich straks in het gebouw gaan vestigen kunnen ook gebruik maken van een dakterras; midden in de stad, pal op het zuiden. De glazen serres zorgen voor een maximale visuele relatie tussen het stadhuisplein en de cafés in de plint. Ook worden de ramen in de nieuwe situatie veel groter zodat er de verbinding tussen stad en interieur zichtbaar is. Een nieuwe, terug liggende entreehal voor de kantoorruimtes op de verdiepingen geven de toekomstige huurders een trots adres in de luwte van het stadhuisplein.


projectdata
bouwperiode
2025
locatie
Rotterdam
ontwerp
2023
opdrachtgever
Leyten
team
David Hess, Mijke Rood, Moritz Kühl, Luca Ouwehand, Kushal Shah en Han Holtman
BVO
4750 m2