Kraaijvanger Architects
Blaak 40
3011 TA Rotterdam

010 498 92 92
[email protected]

Rotterdam Building

Rotterdam

transformatie

Een vooruitstrevend ontwerp uit de jaren '70 naar de 21e eeuw transformeren.

De Rotterdam Building ligt in de verbinding tussen Coolsingel en Lijnbaan in het hart van Rotterdam. De locatie is dynamisch, levendig en bruist van energie. Toch stond het gebouw de laatste jaren grotendeels leeg. Achterstallig onderhoud en het introverte karakter maakten het slecht verhuurbaar.

Aan Kraaijvanger Architects werd in 2020 de vraag gesteld om dit ontwerp uit eigen oeuvre te transformeren naar een gebouw met meerdere kantoorunits. Waarbij de kwaliteiten van het oorspronkelijke ontwerp versterkt worden en de ingrepen ook bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het gebouw.

concept

Architectonische ingreep verbindt het introverte gebouw weer met de Rotterdamse binnenstad

Het oeuvre van Kraaijvanger is omvangrijk, alleen al in Rotterdam werden meer dan 300 ontwerpen gerealiseerd. Dit repertoire bevat meerdere monumentale en bekende panden. Maar de ontwerpen uit de jaren 70 zijn onderbelicht en veel minder bekend. De Rotterdam Building is een voorbeeld van een enigszins onzichtbaar ontwerp in de binnenstad van Rotterdam. Nader historisch onderzoek (in samenwerking met Steenhuis Meurs) laat een enorme ambitie in het ontwerp zien. Het ontwerp schikt zich qua bouwvolume naar de omliggende gebouwen. Bij de oplevering memoreerde toenmalig projectarchitect Ben Kraaijvanger in zijn speech dat het een ambitie was om met dit eerste hoogbouwproject aan de Coolsingel de allure van Manhattan naar Rotterdam te halen. Dit ontwerp betekent nog veel meer in het oeuvre van Kraaijvanger. Het is het eerste project waarbij er een flexibel indeelbare plattegrond werd ontwikkeld. Door de installaties aan de gevelzijde te projecteren en een verdeling van 1,25m1 in gevel, plafond en binnenwanden op te nemen werden aanpassingen mogelijk gemaakt.

avondfoto overhoeks.jpg
kleurenfoto overhoeks.jpg
luchtfoto.jpg
betekenis

Het ontwerp van de gevel was het eerste experiment van Kraaijvanger met een elementengevel. De gelaagdheid en techniek waren experimenteel. De detaillering was verfijnd en laat een duidelijk meesterschap over alle schaalniveaus zien.Ondanks het hoge niveau van het oorspronkelijke ontwerp bleek het hospitality concept niet zo tijdloos. De manier waarop het kantoorgebouw zijn klanten ontving in de functioneel ontworpen lobby past niet bij de huidige kantoorconcepten. Ook het ontbreken van een verbinding met het publieke domein maakte het gebouw introvert en afstandelijk. Potentiële huurders missen het gevoel een kantoor in de binnenstad van een bruisende stad te huren. De ingreep die Kraaijvanger Architects gedaan heeft is om de onderste verdiepingen een overgang te laten zijn van het publieke stadsleven naar de intimiteit van de kantooromgeving op de hoger gelegen verdiepingen. Het nieuwe ontwerp gaat uit van het vervangen van de gesloten gevel op de 1e verdieping voor een open en transparante gevel. Ook wordt de gevel op de begane grond verlegt naar de straat waardoor programma en dynamiek zich verbinden met de voetgangersstroom op de Aert van Nesstraat. Inpandig zorgt een nieuwe tribunetrap voor een verbinding met de grandeur van de onderste drie verdiepingen . Het nieuwe programma is versterkt met toegankelijke buitenruimten. Het groene karakter van de buitenruimten maken er nieuwe verblijfsplekken van. Tot slot is de 14e verdieping ingericht met een skybar waar een prachtig uitzicht ontstaat over Rotterdam West. Bij goed weer is hier zelfs Hoek van Holland te zien.


projectdata
naam
Rotterdam Building
bouwperiode
2021
locatie
Rotterdam
ontwerp
2020-2021
opdrachtgever
Ballast Nedam Development
team
Hans Goverde, Wouter IJssel de Schepper, Mauric Cornet, Joke Stolk, Ramon Ong Alok, Laurence Meulman, Chantal Vos, Paul Tobe, Anne Ketelaar
BVO
36.000 m2