Kraaijvanger Architects
Blaak 40
3011 TA Rotterdam

010 498 92 92
[email protected]

BNG

Den Haag

opgave

Het gebouw van BNG, ontworpen door architect Mik Bečka in 1982, is een belangrijk onderdeel van het historische centrum van Den Haag en een voorbeeld van het Post 65 erfgoed. Met zijn imposante aanwezigheid aan de rand van het historische gebied, vervult dit gebouw een centrale rol in zowel de historische context als de stedelijke omgeving. Na meer dan veertig jaar is de tijd rijp voor vernieuwing. Met respect voor het historische karakter, ondergaat dit iconische pand een spannende renovatie. Met duurzaamheid en solidariteit als leidende principes, streven we naar een vernieuwd ontwerp dat integreert in de omgeving en functioneel en esthetisch waardevol is voor zowel BNG als de stad Den Haag. De renovatie vertelt een verhaal over welzijn, identiteit, adaptiviteit en een positieve impact op de gemeenschap en de wereld.

concept

Binnenkomen, en de lucht zien

Het ontwerp omvat maatregelen om het binnenklimaat te verbeteren, natuurlijke elementen te integreren en ruimtes te creëren die de gezondheid en het welzijn van medewerkers bevorderen. Door 400 m2 vloeroppervlakte weg te snijden, ontstaat er ruimte voor een genereuze ruimtelijke infrastructuur met lucht, uitzicht, daglicht en ruimte, waarbij planten de kans krijgen om te groeien. Een cascade aan vides zorgt ervoor dat bij binnenkomst de lucht door het dak zichtbaar is. Deze ingrepen, inclusief vernieuwde erkers als nieuwe 'bouwdozen' en de renovatie van alle gevelopeningen, versterken de band met de omgeving buiten en bevorderen de openheid van het gebouw en kwaliteit van de gebruikerservaring. De huidige entree wordt omgevormd tot inpandige buitenruimte, een dubbelhoge patio met uitzicht over de Koninginnegracht. De sneden in de vloeren dienen niet alleen voor licht en lucht, maar creëren ook verticale verbindingen tussen verdiepingen, wat ontmoetingen tussen collega's stimuleert.

betekenis

Het toekomstige kantoor van BNG zal de identiteit van de organisatie weerspiegelen door karaktereigenschappen om te zetten in een herkenbare vormgeving, een nieuw gevelontwerp en een actieve publieke 'plint' die verbinding maakt met de maatschappij. Een verplaatste entree naar de hoek van het gebouw heet bezoekers welkom en nodigt passanten uit om binnen te komen. De structuralistische gevel wordt opengewerkt als kantwerk om mensen uit te nodigen naar binnen te gaan, terwijl een dubbelhoge entree ontstaat door een vloerveld weg te snijden. De 'maatschappelijke impactzone', het hart van het kantoor, biedt ruimte voor maatschappelijke evenementen en activiteiten, inclusief een BNG café, co-working en exposities. Om de verbinding tussen binnen en buiten te versterken, worden de ramen op de begane grond verlengd. Hoewel de kleurstelling van het gebouw, wit en donkerblauw, behouden blijft, worden de tinten aangepast om een zachter uiterlijk te verkrijgen.

positieve impact

Adaptief, want de wereld verandert, en met haar verandert BNG mee

De ruimtes zijn dynamisch en passen zich aan de behoeften van de gebruikers aan. Het ontwerp omvat een gebalanceerde structuur met ruimtes van verschillende formaten en flexibele indelingen. We creëren specifieke en generieke ruimtes voor een toekomstbestendig interieur, waarbij een vaste structuur ruimtelijke kwaliteit waarborgt en flexibiliteit voor eenvoudige aanpassingen mogelijk maakt. Strategisch geplaatste flexibele wanden bieden veerkracht aan veranderende behoeften, terwijl rust en dynamiek de ruimtelijke indeling begeleiden, met aandacht voor concentratie en interactie.Hybride werken wordt ondersteund door flexibele ruimtelijke setups en geavanceerde technologie, zonder overmatige integratie in bouwkundige elementen.

Renovatie met een positieve impact

Renoveren is milieuvriendelijker dan nieuw bouwen, maar ook een renovatie heeft impact op het milieu. Door onze Bouwen met een Positieve Footprint methodologie te integreren met richtlijnen uit de BREEAM-certificering, zorgen we ervoor dat de renovatie een positieve bijdrage levert. Het gebouw zal energie opwekken, minder energie verbruiken, afvalstromen verminderen, grondstoffen hergebruiken, de bodem verbeteren, biodiversiteit vergroten en materialen circulair houden.


Een dergelijke renovatie richt zich op welzijn, identiteit, aanpasbaarheid en een positieve impact op het milieu, kan de concurrentie aangaan met nieuwbouw.


projectdata
naam
BNG Bank
bouwperiode
2025
locatie
Den Haag
ontwerp
2023
opdrachtgever
BNG Bank
designteam
Chantal Vos, Vincent van der Meulen, Paul Tobe, Edward Timmermans, Elena Meghini, Jik Mosh, Stephanie van Luijk, Joke Stolk, Juliana Cubillos Jimenez en Leslie Che
beelden
Plotvis
BVO
11.000 m2