3112_01_N414_medium.jpg

Stadhuis Almelo

Nieuwe huis van de stad

Het nieuwe stadhuis van Almelo staat in het groen aan een plein aan het water. De representatieve functies bevinden zich in de laagbouw. Een uitnodigende publiekshal begeleidt de route van binnenstad naar station. Een monumentale trap leidt in één beweging naar de raadszaal op de eerste verdieping, vanwaar grote ramen een wijds uitzicht bieden op de stad, het water en het groen. Hier bevinden zich ook de bestuurlijke ruimtes en het vergadercentrum.

De kantoorruimtes zijn verdeeld over twee torens, die teruggelegd zijn ten opzichte van de plint. Hierdoor voegt het gebouw zich goed in de schaal van Almelo. De flexibel indeelbare werkruimtes zijn rond een centraal vide gesitueerd, die als ontmoetingsgebied fungeert. De vloeren zijn split level geschakeld en worden via uitnodigende trappen verbonden. Parkeren gebeurt bovenop het dak van de plint. Hier bevindt zich een parkeerdek dat ruimte biedt aan circa 100 auto’s. De plint heeft een grotendeels groen dak, dat de omwonenden een aangenaam uitzicht biedt.

In het nieuwe stadhuis worden verschillende duurzame technieken geïntegreerd. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van natuurlijke zonwering, daglichtoptimalisatie. Betonkernactivering en lake sourcing of warmte- en koudeopslag zorgen voor duurzame verwarming en koeling.

Naam

Stadhuis Almelo

Locatie

Almelo

Ontwerp

2011

Bouwperiode

2013 - 2015

Opdrachtgever

Gemeente Almelo

Team

Vincent van der Meulen, David Hess, Jan Dorsman, Joost Esschendal, Willem Jan van Gugten, Patrick Keijzer, Patrick van Kessel, Laurence Meulman, Niels Mulder, Ramon Ong Alok, Jacco Selles, Edward Timmermans

BVO

17.500 m²

Het stadhuis is rood,
het stadhuis is groen.
In de publiekshal in Almelo
is altijd wat te doen!