FINAL_Camera_08c

Revitalisatie en uitbreiding rijkskantoor Stationsplein West in Arnhem

Opgave

Het voormalig postkantoor naast het station van Arnhem wordt verbouwd tot rijkskantoor. Integraal ontwerpteam De Nieuwe Post, bestaande uit Kraaijvanger, Karres en Brands, DGMR, DWA en IMD onder leiding van Heijmans, heeft de tender gewonnen voor de renovatie, uitbreiding, interieur en realisatie van het rijkskantoor Stationsplein West in Arnhem.

Het bestaande kantoor aan het Stationsplein zal worden uitgebreid en gerevitaliseerd waarbij de erfgoedwaarde zal worden versterkt met een focus op circulariteit en duurzaamheid. Bij de ontwikkeling staan niet alleen het gebouw, maar ook de belevingswaarde en de gebruikswaarde centraal. Ook is er extra aandacht voor een duurzame en gezonde bedrijfsvoering, met belangrijke thema’s als energieneutraliteit, circulariteit, biodiversiteit en gezondheid. Hiermee zal het rijkskantoor straks diverse soorten werk- en overlegplekken bieden aan ruim 400 werknemers van de Belastingdienst, het Rijksvastgoedbedrijf en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Concept

Integraal ontwerpteam De Nieuwe Post is geselecteerd op een holistische visie en plan van aanpak voor deze plek waarin de zeven stromen van Bouwen met een Positieve Footprint een belangrijke rol hebben gespeeld. Daarnaast was het belangrijk de monumentale waarde van dit gemeentelijk monument binnen onze visie, waarin ook beweging en gezondheid belangrijke thema’s zijn, te versterken. Het adaptief vermogen van het kantoorpand is het vertrekpunt geweest, daarmee hebben we gekeken naar hoe het gebouw zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen. Hoe adaptief en aanpasbaar zou het dan moeten zijn en op basis daarvan hebben we laten zien hoe we dit 50% aanpasbaar en daarmee toekomstbestendig zou kunnen worden.

Het ontwerp bestaat uit een houten optopping op het bestaande gebouw, passend bij de huidige architectuur. Nieuwe functies via de pleinen, vides en het atrium zullen bezoekers uitnodigen te lopen. Gebruik van cradle2cradle materialen, bevorderd de gezondheid van de gebruiker, daarbij zorgen we voor een gezond binnenklimaat met voldoende ventilatie.

Een circulair icoon voor de binnenstad

De houten optopping is als een eyecatcher op het bestaande monumentale pand, naast CO2 opslag, maakt het Rijksvastgoedbedrijf hiermee tevens een visueel statement op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en een nieuwe manier van werken. Bij binnenkomst via het Centraal Station zie je straks de medewerkers van het rijkskantoor zichtbaar werken in een duurzame, toekomstbestendige en hybride werkomgeving. Het gebouw is daarmee een circulair icoon voor de binnenstad van Arnhem.

De houten optopping is volledig demontabel, daarmee zijn de gebruikte materialen volledige her te gebruiken, en is het een voedselbank voor de toekomst. Circulariteit is een zeer belangrijk thema binnen de visie, 70% van de materialen die gebruikt worden voor de uitbreiding van het rijkskantoor zijn geoogst uit het bestaande gebouw of uit de sloop van andere gebouwen. En negentig procent van alles wat we toepassen kan in de toekomt hoogwaardig worden hergebruikt of gerecycled.

Ecologische en sociale footprint

We geven met de revitalisatie en uitbreiding van het rijkskantoor een aantrekkelijke nieuwe betekenis aan het gebied rondom het station in Arnhem. De huidige parkeerplaats wordt vervangen voor een groene openbare daktuin. Daarnaast wordt de omliggende omgeving voorzien van groen en door de publieke toegankelijkheid te verplaatsen is dit straks een aantrekkelijke openbare route vanaf het station, en een mooie nieuwe verbindingsroute met de binnenstad van Arnhem. Het groen rondom het gebouw wordt doorgezet in het gebouw middels verticale groene pleinen in het interieur. Het nieuwe Grand café in de plint zal deze plek extra publieke dimensie geven.

Team de Nieuwe Post werkt nu aan de uitwerking van het ontwerp in een constructieve manier van samen werken middels De DOEN-filosofie van het Rijksvastgoedbedrijf. Daarbij is er extra financiële ruimte voor kansen die de meerwaarde van dit project versterken. Bij het benoemen van de ambities is door het ontwerpteam dan ook Het Nieuwe Normaal als leidraad gebruikt.

Locatie

Arnhem

Ontwerp

2023

Bouwperiode

2024-2025

Opdrachtgever

Rijksvastgoedbedrijf

Ontwerpteam

Heijmans, Karres en Brands, DGMR, DWA, IMD, Bim&Beyond

Team

Hans Goverde, Chantal Vos, Quirijn Peters, Stephanie van Luik, Joke Stolk, Patrick Keijzer, Diana Ugnat, Elena Meghini

BVO

13.5000 m²

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours