Rabobank-Gouwestreek_Kraaijvanger-Architects-©-Ronald-Tilleman-3168_01_N10_2560.jpg

Rabobank Gouwestreek

Opgave

Rabobank wilde een klantencontact centrum dat midden in de samenleving staat

Het regiohoofdkantoor Rabobank Gouwestreek bevat niet-plaatsgebonden werkplekken voor de Rabo organisatie, verhuurkantoren en een publiekshal op de begane grond waar de klant, scholier of belangstellende aangenaam verrast wordt door een uitnodigende, professionele en indrukwekkend ruimte welke oogt als een uitnodigende lobby. De Rabobank wil de contacten met (potentiele) klanten optimaal faciliteren en daar is het gebouw perfect op afgestemd. Zonder protserig te zijn is een gezaghebbend bouwwerk gerealiseerd dat de aandacht trekt door het grote gebaar, en de verfijnde uitwerking. Een beeldhouwwerk dat past bij de statuur van deze bank.

Concept

Transparantie voor een solide bank met een venster op de stad

Het gebouw reageert op de context. Aan de spoorzijde manifesteert het gebouw zich als een massieve sculptuur van natuursteen met een immens groot venster, aan de stadszijde is het gebouw juist open en transparant en komt het over als een glaspaleis met witte glanzende vleugels die de zon tegen houden. Dit ogenschijnlijke contrast belichaamd de status van de Rabobank; stabiel als een rots en transparant naar de buitenwereld. De rots en het glasvolume worden met elkaar verbonden door een atrium in de binnenwereld. Dit atrium is het hart van het gebouw, haalt daglicht naar binnen en verbind steen met glas, binnen met buiten, en mensen met elkaar.

The Making of

BREEAM Excellent met de meeste kwaliteit voor klanten en medewerkers

Het gebouw is ontworpen in een integraal Design and Build ontwerpteam met de aannemer DuraVermeer als opdrachtgever. Het gebouw is uiterst duurzaam maar toch transparant door intelligent gebruik van buitenzonweringen welke tevens als glazenwassersbalkon dienen.

De natuurstenen wand is opgemetseld met lange stroken zwarte graniet met verschillende bewerkingen en laagdiktes. Dit geeft de massieve wand een uitgesproken subtiel karakter. Het spel dat de stenen stroken spelen met schaduw en licht is adembenemend. Het grote gat in de wand is een technisch huzarenstukje met een plafond van natuursteen waarbij platen zijn opgehangen om zo het sculpturale effect te versterken. Het lijkt alsof een gat is uitgehouwen uit het steen.

De verdiepingsvloeren hebben maximale flexibiliteit omdat alle verstorende zaken als toiletten, schachten en liften in de stenen rotswand aan de spoorzijde zijn opgenomen. Deze wand beschermt tegen geluid, zon en stofdeeltjes. Daar tegenaan zijn grote open ruimten met optimale indelingsflexibiliteit gesitueerd.

Er zijn vlakke plafonds toegepast die zijn voorbereid om nieuwe indelingsvormen toe te laten. Alle techniek is weggewerkt om zo bij te dragen aan een optimale serene werkomgeving die niet wordt gedomineerd door overbodige obstakels.

Betekenis

Duurzame prominente landmark op de Kop van de Spoorzone

Het gebouw is een anker in de stad en staat model voor de nieuwe Rabobank van de toekomst. In een wereld waar digitale technieken steeds meer mensen op afstand met de bank en elkaar laten communiceren heeft de Rabobank een duurzaam icoon gerealiseerd waar klanten en ook bedrijven, stakeholders, scholen en non profit sector bij elkaar kunnen komen. Open, transparant en duurzaam (BREEAM Excellent). De klassiek bank hal met balie is verdwenen.

Centraal in het ontwerp staat het thema ‘verbinden’ op verschillende niveaus. Zo is rekening gehouden met de betrokkenheid van lokale partijen in de totstandkoming van het gebouw. Letterlijk is het thema vertaald in het hart van het gebouw waar de ontmoeting met klanten en gasten plaatsvindt. Door ruimte te geven aan een publiek programma wordt de verbinding met de stad versterkt.

Rabobank Gouwestreek

Naam

Rabobank Gouwestreek

Locatie

Gouda

Ontwerp

2016

Bouwperiode

2016 -2018

Opdrachtgever

Dura Vermeer

Team

Hans Goverde, Daniëla Schelle, Gurbe van Belle en Edward Timmermans

BVO

5.000 m²

“We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”
(Albert Einstein)