Lapis Lazuli © Kraaijvanger Architects - 3097_03_N5_site.jpg

Lapis Lazuli

Opgave

Bouwen voor de eeuwigheid

Ontwerp een gebouw dat er al 100 jaar lijkt te staan. Als een pakhuis uit de 17e eeuw met een stoere en tijdloze uitstraling. Dat bijdraagt aan de vitaliteit en de levendigheid van de stad.

Lapis Lazuli is een ‘mixed-use’ gebouw dat het laatste passtuk is voor het stadshart van Heerhugowaard; een groeistad met hoge duurzaamheidsambitie. Het huidige stadskantoor en winkelcentrum Middenwaard aan het stadsplein worden straks vergezeld door Lapis Lazuli. Dit pakhuisachtige gebouw heeft een levendige plint die aansluiting vindt bij de activiteiten op het plein. De royale, centrale trappen nodigen uit tot een ‘grande entree’ tot plein en binnentuin.

Concept

Een stadsplein als etalage

Het levendige stadsplein werkt als een etalage. Waar op maandag de ‘zero-waste’ groenteboer naast de van-zetmeel-geprinte-sportkleding verkoper staat. Waar iedere dinsdag geschaatst wordt op de met zonne-energie gevoede kunstijsbaan. Waar van donderdag tot zaterdagavond bandjes optreden onder luid gejoel van het publiek. Terwijl er tegelijkertijd door twintigers en senioren op de terrasjes genoten wordt van stamppotten en exotische gerechten.

Divers en toekomstgericht, het plein leent zich voor talloze activiteiten. Het gebouw gaat een interactie aan met het plein door het introduceren van “de etalage van Heerhugowaard”.

De grote maten en hoogten van Lapis Lazuli zijn samen met een flexibele hoofdopzet de basis voor een gebouw dat in de toekomst kan ademen. We willen bouwen voor de eeuwigheid en passen onze ontwerpen hier op aan. De diversiteit aan functies en woonvormen zorgen ervoor dat het gebouw een wezenlijke bijdrage levert aan een vitale en levendige stad.

The making of

De ziel van de opgave pragmatisch uitwerken

Kraaijvanger heeft samen met de opdrachtgever, gemeentebestuur en bureau Kossman de Jong een aantal workshops georganiseerd om de ziel van de opgave vast te stellen. Vooraf moest bepaald worden wat op die specifieke plek aan het plein, het programma moest zijn waar behoefte aan was. Er is onderzoek gedaan naar historie, onderwijs, karakter van de stad en bestemmingen die het plein mede een ziel kunnen geven. Daarnaast wilden we het plein verlevendigen en een commercieel interessant programma toevoegen. De ziel komt tot uiting in de plint van het gebouw. Diezelfde plint activeert het plein doordat het 'de etalage' van het gebouw is. Samen met de opdrachtgever is vervolgens een integraal multidisciplinair ontwerpteam samengesteld waarin Kraaijvanger verantwoordelijk was voor het integreren van de verschillende disciplines in het ontwerpproces. In het integrale BIM-model zijn alle ontwerpgegevens van de samenwerkende partijen op elkaar afgestemd.

Betekenis

Sociale duurzaamheid in stedelijke setting

Een gesprekje vanaf je balkon met de buurvrouw die wandelt in de groene oase van de openbare binnentuin, waarna je zelf een frisse neus haalt en buurtgenoten treft op de stedelijke tribune en op het plein. Of waar je in de plint 'socialized' in een bierhal, gezonde lunch- en espressobars. Dat is wonen in Lapis Lazuli.

Gebouwen die een positieve invloed hebben op hun gebruikers, worden beter gewaardeerd en intensiever en toch zorgvuldiger gebruikt. Ze ontwikkelen daardoor een hogere waarde en zullen ondanks jarenlang intensief en sterk wisselend gebruik, niet snel gesloopt worden. Daardoor dragen ze bij aan een circulaire economie.

Lapis Lazuli is een voorbeeld van sociale duurzaamheid binnen een compact appartementen blok voor een brede doelgroep in een stedelijke setting. De opzet van het project draagt bij tot de waardering van het gebouw zelf en van de directe omgeving en heeft daarmee een positieve sociale impact.

Het gebouw heeft een zeer divers woningaanbod met veel compacte woningen voor jonge mensen die starten op de woningmarkt, maar daarnaast ook high end appartementen in het hogere segment. Brede balkons voorzien in de mogelijkheid tot uitgebreid vertoeven en uitzicht op de buitenruimte en nodigen uit tot contact met buren en passanten. Om eenzaamheid tegen te gaan en ontmoetingen te stimuleren zijn verschillende ontmoetingsplekken gerealiseerd. Er zijn gemeenschappelijke functies ontworpen zoals een bijeenkomst ruimte, fietsenstalling met etalage, groene binnenhof en tribune trap tussen plein en tuin. Aan de straat liggen woonwerkwoningen die toegankelijk zijn vanaf de straat om rondom het gebouw interactie en sociale veiligheid te garanderen. De binnenhof, dakterrassen en sommige gevels zijn vergroend. Aan het plein ligt de ‘Heerhugowaardse etalage’ in de vorm van grote dubbelhoge hallen gevuld met horeca, tentoonstellingsruimte en educatieve functies.

Naam

Lapis Lazuli

Locatie

Heerhugowaard

Ontwerp

2018

Bouwperiode

2019-2021

Opdrachtgever

M.J. de Nijs Projectontwikkeling

Team

Hans Goverde, Damla Demir, Hashmat Fagirzada, Gerrard Heimans, Janet Snoeijen, Edward Timmermans, Paul Tobé, Aleksandra Waluda

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours