cam010D_crop.jpg

Holland Hydrogen 1

Bouwen met een positieve footprint

Opgave

Groene waterstof is een belangrijk onderdeel voor de energietransitie. De Holland Hydrogen I, in Rotterdam op de tweede maasvlakte, wordt één van de grootste waterstoffabrieken in de wereld. Water wordt hier met behulp van windenergie gesplitst in zuurstof en waterstof. Hiermee kunnen industriële processen en zware mobiliteit CO2 neutraal gemaakt worden. Het opent ook een nieuw hoofdstuk voor Rotterdam en voor Shell. Om dit innovatieve project extra kracht bij te zetten willen we ervoor zorgen dat deze fabriek een volledig positieve footprint op het milieu heeft. En dat we het ecologische systeem dat er op deze plek al aanwezig is zo veel mogelijk versterken.

Concept

Het concept ontwerp bestaat uit een zo compact mogelijke fabriek. Hierdoor laten we ruimte over voor het landschap er omheen. Alle onderdelen die nodig zijn voor de productie van groene waterstof zijn zo georganiseerd dat ze allemaal passen binnen een ovale ring. De fabriek ligt als een bijzonder en aantrekkelijk object in het landschap. De high-tech ovaal contrasteert met zijn natuurlijke groene omgeving eromheen. Beide mooi en schoon. Bezoekers kunnen straks op afspraak over deze ring lopen en alles leren over groene waterstof en hoe we bouwen met een positieve footprint. Hoe we bijvoorbeeld ons water en lucht zuiveren; hoe we een habitat bieden aan dieren en planten en hoe we zoveel mogelijk energie opwekken. De gebouwen bestaan maximaal uit circulaire materialen.

The making of

Er is hier sprake van een radicale duurzame innovatie op twee vlakken: groene waterstofproductie en gebouwen met een positieve footprint. Met een groot team ingenieurs, ecologen en architecten werken we aan het realiseren van deze zeer duurzame ambities. Op dit moment werken we aan het definitief ontwerp waarin we precies onderzoeken hoe we alles stromen die door het complex gaan er straks ook schoon uitkomen. Techniek en natuur zullen hierin in symbiose samenwerken.

Betekenis

De schaal, ambities en hoeveelheid innovaties in Holland Hydrogen I zijn enorm. De fabriek wordt zo ontworpen dat bezoekers hier alles over kunnen leren. Ons doel is dat we over 20 jaar terugkijken en dit project beschouwd wordt als een cruciaal project in de energietransitie en het bouwen met een positieve footprint.

Naam

Holland Hydrogen 1

Locatie

Tweede Maasvlakte Rotterdam

Opdrachtgever

Shell

Ontwerp

2021-2022

Team

Vincent van de Meulen, Mijke Rood, Moritz Kühl, Piotr Prazanowski, Tom van Lint, David Kooymans, Yasmine Ouibrahim, Jan Dorsman, Luca Ouwehand

Documentaire Holland Hydrogen I

Des reflets changeants Sous la pluie - La Mer - Charles Trenet