Kraaijvanger_Haagse Poort_Feb 2021_PTijhuis__Y9A0389V2_19_Low Res.jpg

Haagse Poort

Opgave

Een nieuw publiekelijk interieur

De Haagse Poort is een opvallend asymmetrisch bouwwerk van 275 meter lang dat de Utrechtsebaan met een grote boog overspant. Dit imposante gebouw is in de jaren 90 ontworpen door Kraaijvanger. De Haagse Poort bestaat uit een hoog- en laagbouwdeel, die zijn verbonden door de boog vanaf de zevende etage. Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van 109.420 m² en biedt ongeveer 68.000 m² aan kantoorruimte. Cromwell Property Group heeft Kraaijvanger Architects geselecteerd om een ontwerp te maken dat meer verblijfskwaliteit aan de semi publieke ruimtes geeft. De entree op de begane grond en het restaurant op de zevende verdieping worden vernieuwd. De gebruikers, Nationale Nederlanden en McDermott, maken door deze grote verandering meer gebruik van de openbare ruimtes binnen het kantoorgebouw.

Concept

Park & Plein

Voor het verbeteren van de verblijfskwaliteit is er inspiratie gehaald uit de directe stedelijke omgeving van het gebouw. Voor het vitaliseren van de entreehal en het restaurant zijn een stadspark en stadsplein als uitgangspunten genomen. In de entreehal komt een park met echte natuur, hierin worden hoge bomen geplaatst. Op de zevende verdieping zijn grote struiken en groene beplanting tussen het maatwerk geplaatst. Het restaurant op de zevende verdieping is een houten plein met wanden waar openingen toegang bieden tot de naastliggende ruimtes; een koffiebar, lounge- en uitgiftegebied. Ook zijn de kleedruimtes en douches aangepakt, om op deze manier functioneel inzetbaar te zijn.

Het park

In plaats van altijd maar achter het bureau op kantoor te zitten, is er nu ruimte gemaakt om een overleg in het groene park of restaurant te houden. Het publieke café op de begane grond naast het park biedt de ruimte om te flexwerken, te overleggen met je collega’s of te lunchen met een kennis. Studies hebben laten zien dat een groene omgeving een positief effect heeft op het welzijn van de mens. Een grote groene omgeving altijd binnen handbereik in de werkomgeving komt dan erg van pas. Wanneer het werk veel stress kan opleveren, brengt het park een oase van rust.

Het plein

Het restaurant op de zevende etage is in beeld gebracht als een stadsplein. Op het plein van het bedrijfsrestaurant staan diverse maatwerk meubels die een diversiteit aan zitmogelijkheden bieden. Samen met de beplanting is een sfeervolle en uitnodigende omgeving gecreëerd. Het eikenhouten maatwerk wordt gecombineerd met een lichtgrijze composiet en het groen van planten. Deze elementen tezamen met het houten meubilair creëren een sfeervolle maar bovenal natuurlijke en gezonde ambiance, waarin de gebruiker zich laat inspireren. Ook het aanbod van gezond eten in de uitgifte zone speelt hierin een essentiële rol.

Het welzijn

Over het welzijn van de gebruikers van het gebouw is goed nagedacht tijdens het maken van het ontwerp. Mensen, ook in het bedrijfsleven, moeten meer in contact staan met de natuur. De Haagse Poort heeft als doel zo’n hoog mogelijke classificering te krijgen bij de duurzaamheidscertificering onder de categorie WELL. Hiermee worden ook andere bedrijven aangespoord zich te vernieuwen en op deze manier inspirerend te zijn op gebied van een duurzaam en gezond leven.

Naam

Haagse Poort

Locatie

Den Haag

Ontwerp

2019

Bouwperiode

2020-2021

Team

David Hess, Chantal Vos, Linda Brouwer, Hashmat Fagirzada, Lukasz Grela, Hanneke van der Heijden, Patrick Keijzer, David Kooymans, Bart van der Werf, Eveline Withagen

“I don’t divide architecture, landscape and gardening; to me they are one.” – Luis Barragán