3171_01_N6_medium.jpg

De Hub

Dankzij de Hub - een demontabel, modulair systeem - kunnen leegstaande panden binnen enkele dagen worden omgebouwd tot woningen. De Hub huist een keuken, een badkamer en een toilet, maar ook voorzieningen, zoals warmte, een geluidsinstallatie en internet.

Het idee is dat gebruikers de Hub niet kopen, maar huren of leasen. Ze nemen daarmee geen woning af, maar het comfort van een woning. Om dit mogelijk te maken, wordt de Hub gefinancierd door leveranciers van materialen, data, energie, water en afvalverwerking. Zij zijn tevens de eigenaars van het bouwsysteem.

Aanvullende Hubs, zoals de Bedhub, bieden nog meer mogelijkheden.

De eerste Hub staat samen met een Bedhub sinds 20 januari op de eerste verdieping van het Gele gebouw in het Rotterdamse Zomerhofkwartier. Deze pilot is opgebouwd uit HPL-meubelplaat en volkernplaten die met Lamello-verbindingen in elkaar zijn gezet. Dankzij de leidingen en de bekabeling in de vloer van de Hub zijn alle voorzieningen via één punt verbonden met bestaande leidingen.

De Hub is gemaakt in opdracht van woningcorporatie Havensteder die hem cadeau geeft aan de stadsregio Rotterdam. De Hub was de winnende inzending van de prijsvraag die Havensteder vorig jaar uitschreef ter gelegenheid van hun 100 jarig bestaan. De centrale vraag was: hoe wonen wij in de toekomst?

Hub Lapse

Naam

De Hub

Locatie

Rotterdam

Ontwerp

2015

Bouwperiode

2016

Opdrachtgever

Havensteder

Team

David Hess

BVO

15 m²

"I hear and I forget.
I see and I remember.
I do and I understand."
(Confucius)