woongebouw De Binck - ontwerp Kraaijvanger Architects © Ronald Tilleman - 2647_10_N15_jpg.jpg

De Binck

Opgave

Wonen in de nieuwe hotspot van Den Haag

Transformeer een kantoorpand tot een hoogwaardig woongebouw zodanig dat het als pionier bijdraagt aan de ontwikkeling van kansrijke vestigingsmilieus en het intensiveren van de stad. Voormalig bedrijventerrein de Binckhort te Den Haag is één van de sleutelprojecten van de vier grote steden (G4). De G4 is onderdeel van het Grotestedenbeleid dat als doel heeft het wonen, werken en leven in de grote steden te verbeteren door de stad te blijven intensiveren, vernieuwen en te transformeren.

Kraaijvanger heeft in opdracht van Local, VORM en BPD de opdracht gekregen om de voormalige huisvesting van de Staatsdrukkerij (SDU) te transformeren. Het oorspronkelijk door Hans Goverde ontworpen kantoorgebouw met productiehallen is door inventief ontwerp getransformeerd tot een woongebouw met een variatie in grootte en type woningen.

Met de realisatie van “de Binck” is het eerste omvangrijke wooncomplex op de Binckhorst gereed gekomen. De Binck levert een belangrijke bijdrage aan en impuls voor deze gebiedstransformatie. Dit gebeurt in de vorm van diversiteit, functiemenging, levendigheid en sociale interactie in dit rauwe en avontuurlijke gebied. In deze nieuwe ‘hotspot gaan de pioniers van de toekomst wonen.

Concept

Van drukkerij naar markant en hip woongebouw

Het industriële schiereiland met daarop de voormalige Staatsdrukkerij Sdu wordt veranderd naar een woonbestemming. De ligging aan het water maakt het een prachtige plek om te wonen met stedelijke voorzieningen binnen handbereik. Het wordt een aantrekkelijke woonwijk midden in de stad door woningen te mengen met stedelijke functies zoals een uitspanning waar je wat kunt drinken, groene speelplekken, publieke kades waar je kunt flaneren.

De oude drukkerijhallen zijn ontmanteld om plaats te maken voor nieuwe woningen rondom een groene binnentuin. Hieronder verscholen ligt de parkeergarage. De woningen worden op de bestaande dikke vloer van de hallen gebouwd. Het hergebruik van de vloer als fundering voor de woningen voorkomt onnodige sloop en het bespaart kostbare grondstoffen. Circulariteit is een hoofdthema in het creeren van deze woonbuurt.

Een thema dat aansluit bij markante gebouwen zoals de nabij gelegen Caballero fabriek: een ‘hotspot’ met bedrijfjes en horeca.

Het stoere kantoorgebouw De Binck is de blikvanger van de wijk. Letterlijk een hoofdentree en landmark aan het water. Door de plint van het gebouw van publieke functies te voorzien ontstaat een soort generator die levendigheid en comfort als energie levert. Met bovenop het gebouw een spectaculaire uitkragende witte uitkijkpost als een nieuw architectonisch statement. Hier bevindt zich “de Binck”.

The making of

Het industriele karakter liefdevol omarmen

Hoe kun je een stoer industrieel complex transformeren naar een woongebouw met kwaliteit, karakter en comfort? Wat dacht je van wonen met meer dan drie meter hoge plafonds met betonnen cannelures, een riante entreehal alsof je thuiskomt in een vijf sterren hotel of royale industriële hangbalkons met panoramisch uitzicht?

Door simpelweg gebruik te maken van deze mogelijkheden die nieuwbouw projecten vaak niet bieden creëer je een unieke sfeer.

Met onze kennis van het bestaande gebouw en onze architectonische expertise hebben we zeer diverse woning typologiën ontworpen die recht doen aan het industriele karakter. Zoals lofts met vides en een skylight gekoppeld aan een dakterras. Penthouses “hangen” boven de haven met een formidabel uitzicht. We ontwierpen slimme duurzame woningen die voldoen aan milieuklasse A. We maken gebruik van bestaande materialen en ruimten die zo goed zijn, dat je het in nieuwe vorm niet beter kan maken.

Ondertussen zijn de voormalige naastgelegen drukhallen ontmanteld en weer opnieuw opgebouwd op de Veluwe om een tweede leven te krijgen. De nieuwe functie voor het hallencomplex is een transportmuseum. Circulariteit avant la Lettre!

“De extra hoogte van mijn nieuwe huis is echt indrukwekkend. Wij genieten nu al van het magnifieke uitzicht en de lichte ruimtes.”

Een nieuwe bewoner van De Binck.

Betekenis

Gebouw als pionier en landmark

De Binck is het eerste grote woningbouwproject dat gerealiseerd is in het kader van de transformatie van sleutelproject de Binckhort. Hiermee is het gebouw een gebiedsaanjager waarin pioniers wonen. De belangstelling voor woningen is groot. Hiermee bewijst het gebouw zijn waarde; een gerealiseerde woonkwaliteit in een voormalig industrieel pand waar veel interesse voor is. De realisatie van De Binck staat model voor een wijze waarop bestaande gebouwen een nieuw leven kunnen krijgen door programma en vormgeving te combineren met een visie op duurzaamheid en die aansluit op maatschappelijke en economische ambities. Geen afval produceren maar waarde creeren uit bestaande materialen en structuren die kwaliteit in zich hebben. Hiermee levert Kraaijvanger een bijdrage aan een circulaire economie.

Onderscheidingen

RTL Woontips Transformatie de Binckhorst

Naam

De Binck

Locatie

Den Haag

Ontwerp

2016 - 2017

Bouwperiode

2017 - 2019

Opdrachtgever

Local, VORM, BPD

Team

Hans Goverde, Joke Stolk, Bart van der Werf, Ioana Ailincai, Jeroen Ekama, Hashmat Fagirzada, Jan Oscar de Klerk, Quirijn Petersen, Sjoerd Poelman, Jaco van Son

BVO

8.918 m²

Het is een drukte in de rij
voor het eiland van de drukkerij