2647_10_N2.jpg

De Binck

Van Werken Naar Wonen

Het gebouwencomplex van drukkerij SDU aan de Binckhorstlaan in Den Haag werd in 2003 ontworpen door Hans Goverde van Kraaijvanger Architects. Nu gaat transformatieontwikkelaar Binck Zuid met o.a. Kraaijvanger Architects dit gebied transformeren van een plek om te werken naar een plek om te wonen. Het ontwikkelingsprogramma gaat uit van duurzaam behoud van het markante kantoorgebouw. Inmiddels is het eerste grootschalige wooncomplex op het bedrijven terrein De Binckhorst gereed. Het nieuwe complex omvat 70 woningen. Hiermee is de toon gezet voor de transformatie van het bedrijventerrein tot woonmilieu.

De bedrijfshal van 26.000 m² wordt herbruikbaar gedemonteerd om ruimte te bieden aan nog eens 150 nieuwbouwwoningen. Geheel binnen de geest van circulair bouwen krijgt de bedrijfshal een nieuw leven als een onderdak voor een museum in Barneveld.

Het kantoorgebouw liet een transformatie naar woningen goed toe en bood een geweldige kans om materialen te hergebruiken. De Binck is een gebouw met zeventig bijzondere en duurzame woningen waarvan de bovenste appartementen straks een geweldig uitzicht over Den Haag hebben.

Naast woningen komen er algemene voorzieningen, zoals pakketservice voor de bewoners, gemeenschappelijke dakterrassen en horeca voor de buurt. Het terrein op de grens van Den Haag, Voorburg en Rijswijk is door water omsloten, door de kades een openbaar karakter te geven vormt de nieuwe woonwijk straks een brug tussen Voorburg-West en de Binckhorst.

De ontwikkeling van de Binckhorst van pure werkomgeving naar een mengeling van wonen en werken krijgt met de 220 woningen op het Binckeiland een extra impuls. De nieuwe duurzame woonwijk is een welkome aanvulling op de woningvoorraad van de gemeente Den Haag. Binck Zuid bestaat uit transformatieontwikkelaar Local en project- en gebiedsontwikkelaars VORM en BPD. Zij hebben de ambitie met Binckeiland een moderne en eigentijdse stadswijk neer te zetten die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van Den Haag als stad om te wonen en werken.

RTL Woontips Transformatie de Binckhorst

Naam

De Binck

Locatie

Den Haag

Ontwerp

2016 - 2017

Bouwperiode

2017 - 2019

Opdrachtgever

Local, VORM, BPD

Team

Hans Goverde, Joke Stolk, Bart van der Werf, Ioana Ailincai, Jeroen Ekama, Hashmat Fagirzada, Jan Oscar de Klerk, Quirijn Petersen, Sjoerd Poelman, Jaco van Son

BVO

8.918 m²

Het is een drukte in de rij
voor het eiland van de drukkerij